foto door Lynn Claerhout

LYNN

2019 was mijn ‘groenste’ jaar ooit. Daarmee bedoel ik dat ik me steeds meer bewust word van mijn impact op onze planeet. Want ik hou van de natuur en wil die niet schaden. Ik ben geen extreme minimalist en leef niet in een ‘tiny house’. Maar ik heb toch mijn best gedaan om zoveel mogelijk te leven met respect voor mens, dier en natuur. Hoe heb ik dat het voorbije jaar gedaan?

Herbruikbare bladzijden

Eind 2019 kreeg ik van mijn man een GreenBook van het merk GreenStory. Dat is een uitwisbaar notitieboekje. De bladzijden zijn als dunne ‘whiteboards’ waarop je met uitwisbare stiften schrijft. Ik hoef nooit meer papier te verspillen aan lijstjes of andere notities die ik weggooi. (Heb je interesse in een ‘review’ van mijn GreenBook? Laat het mij weten.)

Eerste 100% eerlijke mode

Ik heb het vaak koud in de winter. En ik heb weinig blouses met lange mouwen. Daarom kocht ik er enkele bij MissGreen. Dit was mijn eerste bestelling die volledig ‘heartfully conscious’ is: de kleding is gemaakt van natuurlijke (organische) vezelfs, zonder gevaarlijke chemische stoffen, zonder dierenleed, zonder kinderarbeid en met veilige werkomstandigheden voor de textielarbeiders. Wat voelt het goed om deze blouses te dragen! 

Oude technologie

Mijn telefoon en laptop komen dicht bij hun levenseinde. De meeste functies werken nog, maar ze zijn vaak traag en vallen soms uit. Veel mensen zouden op dit moment een nieuw apparaat kopen. Maar ik wacht bewust met mijn aankopen. Ik geef ze nog een laatste kans. Zolang alles nog redelijk functioneert, heb ik geen nieuwe technologieën nodig.

Geen plastic zakjes

Ik ben een trotse gebruiker van herbruikbare zakken uit allerlei materialen. Ik heb er altijd een aantal in mijn handtas zitten. Zowel boodschappentassen als zakjes voor groenten en fruit. Want waarom zou je wegwerpzakjes gebruiken? Die vermijd ik al jaren.

ESMEE

2019 was voor mij eerder het jaar waarin ik als persoon ben gegroeid. Ik heb mijn groene stapjes genomen, maar daar spreek ik graag later eens over. Ik ben vooral als persoon gegroeid. Ik heb in 2019 vele mooie kansen gekregen en mooie momenten meegemaakt. Ik leg hieronder de belangrijkste momenten uit. 

Bachelor in de Verpleegkunde

Zoals jullie weten, werk ik als verpleegkundige. De voorbije drie jaar heb ik het werken gecombineerd met de bacheloropleiding Verpleegkunde omdat ik hierin eerst mijn HBO5-diploma heb behaald. De bachelor was voor mij een brugtraject omdat ik al verpleegkundige was. Ik heb hier drie jaar over gedaan. In september mocht ik eindelijk mijn diploma in ontvangst nemen.

‘Burlesque performer’

In 2019 heb ik mijn allereerste optreden op een groot podium gedaan als burlesque performer. Voor mijn soloact heb ik heel veel hulp gehad van een medeartiest. Het podium opgaan, was een echte ‘adrenaline rush’. Maar zo geweldig. Ik ben heel dankbaar dat ik enkele mensen heb die in mij geloven en mij deze kans hebben gegeven. Het smaakt naar meer. Dit was ook een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen. 

Vaarwel Richi, welkom Tina

Richi was mijn hondje dat ik 12 jaar bij mij heb gehad. Helaas overleed hij in 2019. Ik heb hier veel pijn van gehad, maar ik heb ook ondervonden dat ik veel sterker ben dan ik zelf dacht. Richi was voor mij iets heel speciaals. Hij was een soort van ‘spirit guide’. Een maand nadat hij ons verlaten heeft, hebben we Tina in huis genomen. We hebben haar uit Spanje geadopteerd en hebben met haar al heel mooie momenten meegemaakt. 

Meer stilgestaan bij mezelf

Ik ben hoogsensitief en heb in 2019 geleerd om meer tijd voor mezelf in te plannen. Zo blokkeer ik bepaalde vrije dagen voor zelfzorg. Ik weet dat ik dan niets mag plannen en even een dag voor mezelf heb waarop ik dingen kan doen die mij energie geven. Zoals een heel lange wandeling met Tina, een boek uitlezen op één dag, lekker uitgebreid koken, uitslapen, … Dit helpt mij om alle leuke dingen te combineren en toch niet het gevoel te hebben dat het ‘te veel’ wordt voor mezelf. Voor mij is dit een belangrijke in mijn persoonlijke groei. Zo, hebben de vrije dagen van de voorbije maand ervoor gezorgd dat ik meer met spiritualiteit bezig ben. Dit doet mij goed. 

Hoe ben jij gegroeid in 2019?

Pin It on Pinterest

Share This