Foto: Solidarity Center via Flickr

Esmee en ik houden van eerlijke mode. Je hoort ook wel eens de benamingen ‘fair’, ‘sustainable’ (duurzaam), eco(logisch), of groen. Wij houden het bij ‘eerlijk’. Waarom? Voor ons betekent het eerlijk zijn voor mensen én dieren én de natuur. Het gaat om respect. 

Laten we eerst eens kijken hoe het er normaal aan toe gaat in de mode-industrie.

Hoe het niet moet

Oneerlijk voor mensen

Arbeiders maken kleren vaak met kleine machines of met de hand. Sommige arbeiders zijn kinderen. Vooral in China en Bangladesh maken mensen kleren voor ons. Ze werken vele uren per dag in een ruimte die vaak warm en onveilig is. Ze verdienen te weinig om menswaardig te kunnen leven. En bij ons worden hun kleren goedkoop verkocht. Hoe kunnen arbeiders dan een eerlijk loon krijgen?

Schadelijk voor dier en natuur 

Sommige kleren en schoenen zijn gemaakt van dierlijke materialen. Bijvoorbeeld schoenen van leer of een jas van bont. Heel wat mensen vinden dat niet eerlijk. De meeste kleren zijn ook niet ecologisch. Dat betekent dat mode niet goed is voor de natuur. Kleren zijn nu goedkoper dan vroeger, dus kopen we er veel. Zo hebben we meer afval. Er is veel water nodig om mode te maken en fabrieken gebruiken vaak giftige stoffen. Ze gebruiken veel energie en stoten schadelijke gassen uit. Dat is allemaal niet eerlijk en niet ecologisch.

Waarom is eerlijk belangrijk?

Voor mij gaat het om het gevoel. Als ik eerlijke kleding koop, voel ik me beter. Ik heb het gevoel dat ik geen schade aanricht. Of toch zo weinig mogelijk. Want je steunt merken door hun producten te kopen. Koop je bij een merk dat mensen uitbuit? Dan zeg je eigenlijk: “Doe zo voort!” 

Is eerlijkheid echt nodig? Oordeel zelf aan de hand van deze cijfers. (Bron: ‘Dit is een goede gids’ door Marieke Eyskoot)

  • Er is 10.000 liter water nodig om een outfit van een jeans en een T-shirt te maken.
  • De wereld produceert jaarlijks 80 miljard kledingstukken (dat is vier keer meer dan in 2000)
  • Het minimumloon voor een kledingarbeider in Sri Lanka is slechts 54 euro per maand. In India is dat 58 euro en in Bangladesh 60 euro.
  • Pailletten en kraaltjes worden vaak op kleren genaaid door kinderen.
  • Zeker 60% van onze kleding is gemaakt van plastic of een mix ervan. Bij elke wasbeurt komen er miljoenen plastic vezels vrij. Die gaan zo naar de grote ‘plastic soup’ in de zeeën.

Ikzelf erger mij het meest aan ‘fast fashion’. Het feit dat mode zo ‘snel’ gaat. Het feit dat we steeds nieuwe kleren (moeten) kopen. Er verschijnen steeds meer collecties per jaar. We hebben snel zin in iets nieuws. Of we zijn verplicht om iets nieuws te kopen. Want veel merken produceren (bewust) zulke slechte kwaliteit dat je kleding snel verslijt of zelfs kapot gaat. Dat vind ik schandalig.

Hoe het beter kan

Soms is het moeilijk om te zeggen wat ‘goed’ is en wat niet. Hoe weet je dan of een merk eerlijk is? Je kan informatie lezen op het product of vragen in de winkel. Er bestaan ook boeken, websites en apps die uitleg geven. En je vindt informatie op deze website onder ‘links en tips’. Ga er zeker eens kijken!

Ondertussen is Esmee bezig met een uitdaging. Ze gaat drie maanden geen kleren kopen. Dat doet ze om minder impact te hebben op het milieu. Zal het haar lukken? Je leest het op deze blog. Natuurlijk mag je ook meedoen!

Vind jij eerlijke mode belangrijk?

Pin It on Pinterest

Share This