Bewust leven

Ideeën planten

Foto: Lynn Claerhout

Je kent het misschien wel: Je wordt je bewust van een probleem en wil alles ineens veranderen. Je begint vol goede moed. Je gaat er voor de volle 100% voor… en dan komt iets anders in je leven de aandacht opeisen en verwateren je pogingen.

Zo gaat het met nieuwjaarsvoornemens. En zo gaat het helaas vaak ook met ecologisch bewustzijn. We lezen, horen of zien iets wat ons wakker schudt, maar echt meetbaar resultaat blijft zo lang uit dat we onze pogingen opgeven. Toch heb ik het gevoel dat het dit jaar anders zal zijn. Het voelt alsof we eindelijk met genoeg zijn om elkaar wakker te houden.

Een nieuw bewustzijn in werkelijkheid omzetten is een beetje als ideeën planten. Je gaat verschillende dingen uitproberen. Je start bijvoorbeeld met twintig zaadjes en naarmate de weken vorderen, ga je zien welke zaadjes sterker groeien dan de rest. Je gaat keuzes maken. Je gaat je tijd verdelen. En ja, je zal ook dingen moeten achterlaten. Maar wat is het leuk om te zien dat sommige van je ideeën vruchten gaan dragen.

Wat heb jij geplant? En groeit het al?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *