Bewust leven,  Minimalisme,  Respect voor de natuur

Zo maak je Valentijn duurzaam en ecologisch

Foto: Kaboompics

Wat zijn duurzame cadeaus? Dat zijn weinig of geen spullen, met weinig of geen impact op de natuur. Vraag eventueel wat je partner wil of nodig heeft. Wil je hem of haar liever verrassen met iets onverwachts? Dan hebben wij enkele leuke ideetjes.

De natuur in huis

Houdt je geliefde van bloemen of planten? Lekker makkelijk! Denk er wel aan dat vele bloemen gekweekt worden met mogelijk schadelijke stoffen, in serres die energie vreten. Kies dus liever voor exemplaren uit je eigen tuin, die van vrienden/familie of pluktuinen. Waar vind je nog ecologisch verantwoorde bloemen? Het Netwerk Bewust Verbruiken maakte een lijst met adresjes en webshops in België. Voor Nederland maakte Barometer Duurzame Bloemist een kaart.

‘Do it yourself’

Handige Harry’s (en Hildes) kunnen zelf iets haken, breien of naaien. Kook je liever? Probeer dan eens een recept voor ‘chai latte’. Kook bijvoorbeeld een melk naar keuze en laat daarin zwarte thee trekken. Voeg naar smaak kaneel, gember, kardemom, kruidnagel en peper toe. Of maak een thee met kruiden die je zelf geplukt hebt, zoals kamille, gember, munt, lavendel of brandnetel. 

Gezellig samen

Ervaringen zijn meestal beter als je ze deelt. Esmee en Yarrith geven het goede voorbeeld. Zo gaan ze dit weekend genieten van een veganistische menu op restaurant. Je kan ook samen een boswandeling maken, uitwaaien aan zee, of naar de film gaan en samen een groot pak popcorn delen. In België raden we aan om een ‘ecotour’ te volgen met Mixua. Die leidt je langs ecologische hotspots in Gent, Brussel, Antwerpen, Brugge, Leuven of Sint-Niklaas. Wil je iets uitdagends? Probeer dan eens een workshop of proefles yoga, schilderen of tuinieren. En durvers moeten zeker eens samen gaan skydiven.

Op te maken

Producten die je volledig kan consumeren, maken geen afval. Als je ze koopt in een duurzame verpakking, natuurlijk. Of in een verpakkingsvrije winkel. Denk bijvoorbeeld aan losse thee of koffie. Esmee raadt de verpakkingsvrije, veganistische chocolade van confiserie Jonas aan. Die kan je kopen bij Tarra in Buggenhout.

Niet tastbaar

Nog minder afval maak je met dingen die niet tastbaar zijn. Schenk bijvoorbeeld een abonnement op Netflix, Spotify, Scribd, Audible, een game of andere entertainment. Of kies een ticket voor een voorstelling of sportwedstrijd die je geliefde altijd al heeft willen zien. Kan je niets bedenken? Overweeg dan om geld te schenken aan een goed doel dat je partner zelf mag kiezen.

Duurzame goodies

Wil je toch iets materieels geven? Probeer dan of je iets duurzaams kan vinden. Verzamel ze eventueel in een mooie mand. Dat kan ook met consumeerbare producten. Of ga eens naar een tweedehandswinkel. Je vindt er vaak spullen die zo goed als nieuw zijn. Lynn koopt er graag kleding en boeken. Over boeken gesproken, nog beter is het om een e-reader te kopen. Zo hoef je (bijna) nooit meer fysieke boeken te kopen. Dat bespaart erg veel papier en karton. Wat ook veel papier en karton bespaart, zijn Green Books. Dit zijn notitieboekjes of agenda’s met uitwisbare pagina’s. Lynn en Esmee zijn fan!

Welk idee vind jij leuk?

Tip 1: Zie ook Lynns cadeaugids voor minimalisten
Tip 2: Zie ook de webshops en winkels die wij aanraden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *