Bewust leven,  Respect voor de natuur,  Voeding en dranken

Alle kleine beetjes helpen tegen voedselverspilling

Wie heeft er nog niet van zijn ouders gehoord dat we onze bordjes netjes moeten leegeten, en dat we enkel mogen bij scheppen wat we wel degelijk gaan opeten? Wanneer we dan volwassen zijn en ons eigen huishouden hebben, wordt het er zeker niet minder uitdagend op om voedselverspilling tegen te gaan. Je mag ervan uitgaan dat ik een pakje chips gemakkelijk binnen krijg op een avond tijd. De kropsla die ik vandaag gekocht heb, is daarentegen een heel ander verhaal.

Hieronder delen we een aantal tips die het gemakkelijker maken om voedselverspilling tegen te gaan. Het zal je ook een centje uitsparen.

Maak een boodschappenlijst

…en hou je eraan.  Koop enkel wat je echt nodig hebt en laat je niet vangen door verkooptrucs. Is het toch voordeliger om grote hoeveelheden van iets te kopen? Zorg dan dat het gaat om producten die je kan invriezen. 

Koop producten wanneer je ze nodig hebt

Ik ging altijd inkopen doen voor een hele week. Dus ik kocht ook voeding die ik aan het einde van de week pas nodig had. Ik deed ook mijn best om mij aan mijn planning te houden, maar je kent het wel… Je gaat je al eens onverwachts uit eten, of je bestelt een pizza, of je hebt nog restjes van de dag voordien die te lekker zijn om weg te gooien. Je moet al eens overwerken en dan is het te laat om nog te beginnen koken wanneer je thuiskomt. Je weet wel, ‘when life happens’. Uiteindelijk kan je die champignons die je ging gebruiken, weggooien. 

Als je de luxe van tijd hebt, raden we aan om twee keer per week naar de winkel te gaan. Dit vergroot de kans dat je versere producten mee naar huis neemt. Anders moet wat je vandaag koopt nog een week in je koelkast blijven liggen. Je laat de voedingsmiddelen die je zou meenemen voor het einde van de week beter liggen voor mensen die van plan zijn ze vandaag of morgen te gebruiken. 

Kijk (een beetje) naar de vervaldatum 

Gooi niet zomaar iets in je winkelmand. Informeer jezelf. Maar let op. Vaak genoeg staat er op mijn pakje boontjes dat ze over datum zijn, maar zien ze er wel nog groen uit en ruiken ze vers. Yoghurt is nog zo’n product dat je enkele dagen na vervaldatum nog kan opeten. 

Vervaldata zijn een richtlijn. Gebruik je zintuigen om te bepalen of een voedingsmiddel nog een tweede kans kan krijgen of niet. 

Plan je maaltijdeN

…dan zal  je ook minder eten moeten weggooien. Zo koop ik alleen rucola wanneer ik vandaag een zelfgemaakte pizza in de oven ga steken, en er morgen een zelfgemaakte hamburger met ovenfriet op het menu staat. En heb ik daarna nog overschot? Dan staat er de volgende dag gewoon een salade op het menu. 

Kortom, ga na welke voedingsmiddelen makkelijk verspild worden en bedenk een methode om dit te minimaliseren. Je kent jezelf het best daarin!

Wees creatief met ingrediënten

Dit komt een beetje terug op het plannen van maaltijden. Stel dat je een smoothie wil maken en je hebt geen bananen meer in huis, maar wel een avocado die bijna overrijp is. Of je hebt nog een halve courgette over die je anders zou moeten weggooien (die proef je zelfs niet in je smoothie, beloofd). Gebruik ze!

Misschien heb je nog spinazie die bijna gaat vervallen. Ook daarbij kan een smoothie helpen. Je kan ook enkele handenvol spinazie in je currygerecht mengen. Spinazie is een geweldige extra bron van voedingsstoffen. Denk maar aan vitamine A, vitamine E, zink en calcium.

Nog restjes van verschillende groenten over? Dan is het enige dat je nog nodig hebt water en een bouillonblokje om er een soep van te maken (en dat bedoelen we letterlijk).

Gebruik je diepvriezer

Als ik een gerecht maak met champignons, heb ik zelden alle champignons nodig. Ik snij ze alvast, steek ze in een potje en vries ze in. Ik doe hetzelfde met courgette, gepelde look, bloemkool, prei, selder en elke andere groente die je kan invriezen zonder de structuur te beschadigen.

Je haalt deze dan gewoon uit de diepvriezer wanneer je ze nodig hebt. Ik koop bijvoorbeeld look en ik pel alle teentjes en vries ze massaal in. Als ik dan een teentje look ga gebruiken, dan haal ik ze gewoon rechtstreeks uit de diepvriezer. De smaak is dezelfde, en je vingers stinken er geen dagen naar. Super gemakkelijk!

Aangezien ik alleen woon en dagelijks voor mezelf kook, vries ik ook restjes in. Dit is niet alleen een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Het is ook gemakkelijk wanneer het leven zich drukker bewijst dan anders. En willen we het niet allemaal wat makkelijker hebben op zulke dagen zonder dat we geneigd zijn om chinees te gaan afhalen? 

Geef water Smaak met overrijp fruit

Nog een sinaasappel of citroen in je koelkast? Of een komkommer? Pers het sap gewoon uit in een glas of fles water. Niet alleen is dit een leuke afwisseling, maar je krijgt ook nog eens extra vitaminen en antioxidanten binnen.

Het fruit snijden en met de schil in het water doen presenteert mooi, maar raden we af. Tenzij je fruit koopt waarvan je zeker bent dat het vrij is van pesticiden en andere schadelijke stoffen. 

Deel met vrienden en familie

Sommige gerechten maak ik in één grote pot klaar. Dat betekent dat ik ze niet kan invriezen omdat er al pasta of noedels onder gemengd zitten, en invriezen zou de structuur ervan kapotmaken. 

Als ik dan meer dan één portie overschot heb, dan durf ik al eens eten met vrienden mee te geven. Maar als je weet dat je massa’s overschot gaat hebben en je diepvriezer zit al propvol, dan kan je natuurlijk altijd die maaltijd plannen op een avond dat je vrienden of familie over de vloer krijgt. Of je nodigt iedereen gewoon uit om bij jou te komen eten!

Als je vrienden hebt die net zo bewust met verspilling omgaan als jij, of je wil de ‘game changer’ zijn in je omgeving, dan kun je je familie en vrienden aansporen om ook iets klaar te maken en mee te brengen. Een soort van restjesavond met vrienden. Het is een win-win! 

Doe mee met ‘Too Good To Go’

Onze samenleving is volledig aan het veranderen. We gaan veel bewuster om met voedselverspilling en het werkt aanstekelijk. Winkels en restaurants nemen deel aan de app Too Good To Go. Daarmee verkopen ze voedingsmiddelen en/of maaltijden die anders weggegooid zouden worden. En dat voor een fractie van de originele prijs. Je kan deze dan afhalen op een bepaald tijdstip. ‘Too Good To Go’ kan je downloaden in de Google Play Store.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *