Foto: Nugroho via Pexels

Er zijn superveel manieren om een ecologischer huishouden te leiden. Ik heb ondervonden dat er vele kleine veranderingen mogelijk zijn in de badkamer, die een grote impact kunnen hebben. In dit artikel focus ik op enkele algemene dingen die mannen én vrouwen kunnen doen. 

Allereerst: de douche. Ongetwijfeld werd je al verteld dat meer dan 10 minuten douchen pure waterverspilling is. Zelf douch ik 10 à 15 min, twee keer per week. Dit houdt onder andere in: inzepen, haar wassen met blokshampoo, spoelen, en dan nog eens conditioner laten inwerken. Je kan tussen spoelbeurten de kraan uitzetten of (als je het net als ik snel koud hebt) deze gewoon op een lage straal zetten. Daarnaast plaats ik een grote emmer en soms ook een kleine bij mij in de douche. De eerste 20 à 30 seconden nadat ik mijn douche aangezet heb, is het water nog te koud. Dat vang ik dan op in de emmer, zodat het niet verspild wordt. Achteraf gebruik ik de emmer gewoon om het toilet door te spoelen, of om de planten in mijn tuin water te geven.

Foto: Christel Buschop

Zoals al gezegd, kan je je geliefde shampoofles makkelijk vervangen door een ‘shampoo bar’ of blokshampoo. Dit is een stuk zeep, maar dan voor je haar. Afhankelijk van het merk zal het veel of weinig schuimen. Over het algemeen doen de bars van Lush, Helemaal Shea, Lamazuna en Foamie het niet slecht. Hoelang ze meegaan, hangt af van hoe je ze gebruikt en  hoeveel haar je hebt, maar gemiddeld zijn dat toch twee tot drie maanden. Je vindt ze online of in winkels zoals Hema, Albert Heijn en Delhaize. Ook conditioner kan je in blokvorm krijgen. Deze is iets duurder dan een shampoobar, maar je komt er heel lang mee toe. 

Volgende punt: het toilet. Je kan het opgevangen water van de douche dus gebruiken om door te spoelen. Wat ik ook heb geleerd, en wat toegegeven veel makkelijker is om vol te houden als je alleen woont, is niet bij elk toiletbezoek doorspoelen (tenzij natuurlijk bij een ‘number 2’). Gemiddeld spoel ik het toilet één keer per dag door, voor ik ga slapen. Voor de schoonmaak van het toilet gebruik ik azijn. Ik heb ook zelfgemaakte toiletbommetjes die de pot proper houden.

Het recept is als volgt. Meng een kopje citroenzuur (‘citric acid’) met een kopje natriumbicarbonaat en voeg er enkele druppels essentiële olie naar keuze aan toe. Meng alles goed, en spuit er met een plantenspuit heel lichtjes wat water over. Niet te veel, want bij de minste aanraking met water gaat dit bruisen. Kneed het mengsel dan goed samen en vul daarmee een mal voor ijsblokjes. Laat dit een nachtje staan (desnoods in de ijskast) en druk ze vervolgens uit. Gooi deze één keer per week in het toilet.

Foto: Christel Buschop

Last but not least: Je kan ook je toiletpapier vervangen. Ik nam altijd aan dat toiletpapier niet zo schadelijk was voor het milieu, maar het blijkt wel degelijk een impact te hebben. Het wordt gebleekt en behandeld met chemicaliën. Ongebleekt toiletpapier is donkerder van kleur en voelt eerst wat ruwer aan, maar na een dag of zo ben je eraan gewend. Het is ook dikker dan gewoon toiletpapier, en eerlijk gezegd, omdat het duurder is denk je ook wel na over overmatig gebruik. Je zal bijvoorbeeld minder velletjes gebruiken dan voordien. Het is zowat het duurste item in de badkamer, maar ik heb het er in elk geval wel voor over. Bekende merken zijn bijvoorbeeld The Good Roll, Crappy Planet en Danke.

Wat doe jij al voor de natuur in je badkamer?

Pin It on Pinterest

Share This