Ik heb onlangs ‘The Game Changers’ gezien. Deze documentaire van 1 uur en 25 minuten gaat over veganistisch eten. Je ziet heel wat topsporters die een plantaardig dieet volgen en daarmee fantastisch presteren. Ik vertel je graag wat ik over deze documentaire denk.

De maker van de film is James Cameron. Hij bekijkt het veganistische of ‘plant based’ eetpatroon. Is het wel gezond? En geeft het genoeg energie? Hij presenteert zijn onderzoek met (pseudo?)wetenschappelijke informatie en experimenten. Sommige zijn wel erg indrukwekkend. Bijvoorbeeld het experiment met een korps van brandweermannen. Zij proberen een week lang veganistisch te eten. Voordien en nadien worden hun bloedwaarden gemeten. De resultaten zijn verbazend. Sommige mannen verlaagden hun cholesterolwaarde met meer dan 100 punten op slechts zeven dagen. Ongelofelijk. Ik heb het zelf gezien, dus het moet wel kloppen; toch?

Kritische vragen

Ik wil de boodschappen deze documentaire graag geloven. Maar ik ben in het verleden vaak te goedgelovig geweest. Dus ik ben kritisch. Ik heb wel (nogmaals) geleerd dat dieren eten niet noodzakelijk is. Maar helemaal geen producten van dierlijke oorsprong consumeren, hoe zit het daarmee? Ik weet dat je om gezond vegetarisch te eten moet opletten dat je genoeg ijzer en vitamine B12 opneemt. Hoe zit dat met veganistisch eten? Waarop moet je dan allemaal letten? Daar heb ik nog vragen bij. En die worden helaas niet beantwoord in deze documentaire. Dat was misschien ook niet de bedoeling van de maker. Maar dat is voor mij wel noodzakelijk om mij te overtuigen van een veganistisch eetpatroon.

De film staat volledig en gratis op YouTube. Heb jij deze al gezien?

Pin It on Pinterest

Share This