Bewust leven,  Respect voor de natuur

Klara: “Leven op het ritme van de natuur, daar geloof ik echt in”

Foto’s door Wim Dirckx

Klara is 29 jaar en woont samen met haar partner en peuterdochter. Ook aan haar vroegen we of ze zichzelf een groen persoon zou noemen.

Klara: Ik probeer toch zo duurzaam mogelijk te leven. Ik geniet heel hard van de natuur. Ik wandel vooral, of ik loop. Ik ben heel graag buiten in het groen. Het liefst in natuurgebieden of in bossen, eerder dan het park of zo. Ik vind dat ook heel belangrijk voor mezelf en mijn dochter. En het is goed voor de gezondheid. 

Lynn: Op welke manieren leef je duurzaam?

Bijvoorbeeld op het vlak van voeding. Ik eet vegetarisch. En ik let op waar producten vandaan komen. Ik koop dus zo lokaal mogelijk. En met zo weinig mogelijk verpakking. We eten ook volgens het seizoen.

Naar het schijnt krijg je dan de vitaminen binnen die je dat seizoen nodig hebt.

Inderdaad. Het is niet voor niets dat er in september appelsienen zijn. Want dan heb je meer vitamine C nodig. Leven op het ritme van de natuur, daar geloof ik echt in.

Ben je ook duurzaam in lichaamsverzorging?

Ik gebruik alleen natuurlijke producten. Voor mezelf en mijn dochter. Een merk dat ik graag gebruik is Weleda. Ik gebruik ook pure kokosolie, bijvoorbeeld om de billetjes van mijn dochter in te smeren. En ik gebruik teunisbloemolie voor eczeemplekjes. Ik denk ook heel goed na over wat ik op mijn gezicht smeer. 

Gebruik je natuurlijke make-up?

Ik draag geen make-up meer. Dat komt er niet van, en ik mis het niet. Ik gebruik wel een dagcrème van Weleda, of kokosolie. Mocht ik make-up kopen, zou het sowieso van duurzame merken zijn. Omdat ik weet dat je huid alles opneemt. Alle stoffen komen in je bloed terecht. Ik heb dus ook een natuurlijke apotheek.

Hoe verplaats jij je?

Ik neem zo weinig mogelijk de auto. Ik kom naar het werk met de fiets en de trein. Of soms ‘carpool’ ik met iemand naar het werk. 

En hoe zit het met kleding?

Die koop ik ook duurzaam en ‘fair’. Vooral voor mijn dochter koop ik graag tweedehandskleding. Want zij groeit natuurlijk nog volop. Je vindt ook heel veel tweedehands voor kinderen. Die stukken zijn vaak zelfs amper gedragen. Mijn partner vindt ook veel mooie dingen in de tweedehandswinkel. Of hij koopt biokatoen. Ikzelf heb te weinig tijd om tweedehandskleding uit te zoeken. Ik koop dus niet veel kleding voor mezelf.

Jij vermijdt ook plastic?

Zoveel mogelijk. Ik koop vaak in de verpakkingsvrije winkel in Laken. Daar kunnen we te voet naartoe. 

En ik koop biologisch. Dan worden er geen chemische producten gebruikt bij het kweken van de gewassen. En bij gewone landbouw wordt alles eerst doodgemaakt. Achteraf wordt er heel veel kunstmest toegevoegd. En voedingsstoffen. Omdat de bodem zodanig arm geworden is. Terwijl de biolandbouw dat helemaal anders doet.

Is bio gezonder?

Je krijgt geen chemische stoffen binnen. Het is ook zo dat er bij gewone landbouw heel veel slechte stoffen in waterlopen terechtkomen. Ik geloof dus dat biologisch eten veel gezonder is. Je proeft het verschil niet per se, maar alle stoffen worden opgenomen door de bodem en dus door de planten.

Jij hebt gewerkt op een biologische boerderij. Kan je daarover vertellen?

Ik ben met mijn partner een jaar op reis geweest in Zuid-Amerika. Daar hebben we vaak vrijwillig gewerkt op boerderijen. Dat werk wilden we hier ook proberen. Daarom hebben we een seizoen meegewerkt op een bioboerderij. We wilden weten of het iets voor ons was. Maar het was wel heel zwaar werk, voor een laag loon, en je hebt geen tijd meer voor familie en hobby’s. We kopen wel graag groenten en fruit van plukboerderijen.

Bedankt, Klara!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *