Respect voor jezelf,  Voeding en dranken

Boost je immuunsysteem met deze voeding

De meeste mensen hebben tijdens deze crisis veel tijd voor zelfzorg. Of we nu een hele dag Netflixen of werken aan onze ‘summertime abs’. Maar hoe zit het met de zorg voor ons immuunsysteem?

De eerste dagen van de ‘lockdown’ stormde iedereen naar de winkel om voorraden in te slaan. Wat kochten ze dan? Daar stond ik van versteld! Vooral de diepvriezers waren leeggeroofd. Mensen kochten ook massaal rijst, pasta, voeding in bokalen, lasagnes uit de koelruimtes en … toiletpapier

Daarna was het pas de beurt aan groenten en fruit. Tot mijn grote verbazing was dat voor velen dus niet de prioriteit! Kruiden, specerijen en groene bladgroenten bleven vaak liggen. Say what now?!

De wetenschap toont al lang aan dat onze darmgezondheid en immuunsysteem in nauw verboden zijn. Dat komt vooral door de micro-organismen in onze darmen. Simpel gezegd, bepalen die bacteriën de doorlaatbaarheid van de darmwand. Dat beïnvloedt hoeveel voedingsstoffen we opnemen. Ze hebben ook controle over de immuniteit in de rest van het lichaam. Dus ook in de luchtwegen!

Onze eetgewoonten zijn dus van grote invloed op ons immuunsysteem. En zoals elke andere soldaat, werkt ons immuunsysteem het best wanneer ons lichaam goed gevoed is.

Wist je trouwens dat de meeste mensen denken dat een goede immuniteit en de kans op kanker niets met elkaar te maken hebben? Think again!

Het onderhouden van een goede immuniteit is juist een strategie om het risico op kanker, maar ook de verdere groei van kanker, aanzienlijk te verlagen!

Vandaag gaan we het hebben over natuurlijke immuniteitsboosters. De meeste ken je al wel, maar er zijn er enkele bij die je zullen verrassen. We verdelen ze in twee groepen en daarmee ook twee aparte artikels: voeding en specerijen. In dit artikel bespreken we een aantal essentiële stoffen en de voedingsmiddelen waarin ze het talrijkst aanwezig zijn.

1. Bètacaroteen

Bètacaroteen is verantwoordelijk voor de oranjegele kleur van bepaalde groente- en fruitsoorten. Denk bijvoorbeeld aan wortelen, pompoenen, mango’s, zoete aardappelen en meloenen.

Maar dat is niet zijn enige troef. Bètacaroteen speelt een belangrijke rol om een aantal ziektes te voorkomen. De stof dringt onze cellen binnen en beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Voorbeelden zijn vrije radicalen en micro-organismen.

Het is bovendien een heel efficiënt bestanddeel, want we hebben slechts 30 milligram (ongeveer twee wortels) per dag nodig om ons immuunsysteem aanzienlijk sterker te maken.

2. Lycopeen

Lycopeen is als het ware het neefje van bètacaroteen en zorgt voor de rode kleur in bepaalde groente- en fruitsoorten. Bijvoorbeeld in tomaten, pompelmoezen en watermeloen. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen ook vitamine C, wat sowieso een aanwinst is voor ons immuunsysteem.

3. Vitamine E

Regelmatig producten rijk aan vitamine E eten, heeft een bewezen positief effect ons immuunsysteem. Een teveel aan vitamine E zou echter een goede werking van het immuunsysteem belemmeren. Neem vitamine E dus niet als supplement, maar haal het uit je voeding.

Voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamine E zijn bijvoorbeeld look, zonnebloempitten, kikkererwten, gekookte bruine rijst, gekookte pompoen en rauwe broccoli.

Tip: Vervang je witte rijst door bruine of wilde rijst. Deze rijstsoorten verteren ook trager, waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo snel de hoogte in gaat. Je alvleesklier maakt een sprongetje van geluk.

Extra tip: Zonnebloempitten kan je makkelijk toevoegen aan je dagelijkse havermout. Dan nog een banaan, frambozen en wat pindakaas erbij. Een voedzamer ontbijt is moeilijk in te beelden!

4. Vitamine C

Vitamine C is een bekende en krachtige antioxidant en immuniteitsbooster! Maar deze vitamine heeft een andere aanpak. In plaats van wacht te houden in de cel, heeft die eerder een patrouillerende rol, en dan wel in de waterige omgeving waar de cellen zich in bevinden.

Standaard wordt 90 milligram per dag aanbevolen voor mannen en 75 milligram voor vrouwen. Sommige onderzoekers bevelen meer aan. En wanneer je vitamine C-supplementen zou nemen, krijg je ook zo’n 500 tot 2000 milligram binnen, afhankelijk van het supplement.

Foto: Visualhunt

Als je vitamine C als supplement neemt, is het ook belangrijk om voldoende water te drinken. Deze vitamine is namelijk wateroplosbaar en de overtollige hoeveelheid wordt uitgescheiden via de urine.

Wij van Heartfully Conscious raden je aan om je vitaminen binnen te krijgen langs de meest natuurlijke weg, dus met voedingsmiddelen zoals sinaasappels, citroenen, limoenen, rauwe rode paprika, granaatappels en kiwi’s. Ook frambozen en blauwe bessen zijn voedingsmiddelen die hoog op de lijst staan om ons immuunsysteem een echte boost te geven.

5. Fytochemicaliën

Wablieft? Fytochemicaliën zitten in plantaardige voeding. Deze stoffen beschermen de plant tegen invloeden van buitenaf. Denk aan groenten zoals broccoli, donkergroene bladgroenten en kolen.

Om het simpel te houden, reinigen fytochemicaliën de lever. Die wordt gezuiverd van afvalstoffen, giftige chemicaliën en kankerverwekkende stoffen.

Vooral look is een sterke immuunbooster door de phytochemicaliën die het bevat. De laatste jaren is ook gebleken dat look de ontwikkeling van kanker vermindert. Vooral als je look snijdt, komt er een bestanddeel vrij dat zorgt voor dit effect. Het is dan ook belangrijk om de lookteentjes te pletten of te snijden, en dit 10 minuten voordat je ze verhit. Zo kunnen de fytochemicaliën zoveel mogelijk vrijkomen en gaan er minder van verloren bij verhitting.

6. Zink

Zink is net als vitamine E. Een parel voor het immuunsysteem! Maar een teveel aan deze vitamine, onderdrukt het systeem. Daarom geldt voor deze substantie ook de regel: voedsel boven supplementen.

Zink komt het meest voor in stervruchten, erwten, gekookte kikkererwten en sojamelk.

Is een vegetarisch dieet beter voor de immuniteit?

In de theorie wordt een vegetarisch dieet ook beschouwd als een immuniteitsbooster. Dat is geen verrassing. Want vegetarisch eten betekent niet alleen vlees en vis laten. Vegetariërs vragen zich ook vaker af: Hoe krijg ik al mijn voedingsstoffen binnen zonder vlees of vis?

Het Duitse Centrum voor Kankeronderzoek heeft al het werk al voor ons gedaan. Het heeft tests uitgevoerd om te achterhalen of er een verschil is in immuniteit tussen vegetariërs en niet-vegetariërs. Er werden bloedstalen afgenomen bij een groep vegetariërs en bij een groep niet-vegetariërs. De bloedstalen werden getest op de activiteit van een specifiek type witte bloedcellen, genaamd de ‘natural killer’ cel. Deze cellen reageren op schadelijke invloeden van buitenaf en schakelen deze uit.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat bij vegetariërs deze NK-cellen dubbel zo actief reageren als die van niet-vegetariërs.

Voordat je vegetarisch of veganistisch begint te eten, raden wij van Heartfully Conscious aan om eerst te overleggen met je huisarts. Laat even een bloedstaal afnemen om eventuele tekorten te vinden en aan te pakken met een aangepast voedingspatroon en eventueel ook met supplementen.

We kunnen besluiten dat plantaardige voeding een heel gunstig is voor de immuniteit van ons lichaam. We hopen dat iedere lezer hiermee aan de slag kan om weloverwogen keuzes te maken en niet enkel te eten, maar om vooral je lichaam te voeden.

Blijf alert voor ons volgend artikel, dat zal gaan over geneeskrachtige en immuniteitversterkende specerijen!

Stay healthy!

Bronnen
Barnard, N. D., Reilly, J. K., & Levin, S. M. (2017). Cancer Survivor’s Guide: Foods that help you fight back. Book Company Publishing.
Wan, M. L., El Nazimi, H., Ling, K. H., & Wang, M. F. (2018). Influence of functional food components on gut health. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 1927-1936.
West, N. P., Colbey, C., Vider, J., & Cox, A. J. (2018). Nutrition strategies for gut health and immune function: What do we know and what are the gaps? . Gatorade Sport Science Institute.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *