Een schap uit Lynns boekenkast, die al vol genoeg is

Heartfully Conscious gaat weer een nieuwe uitdaging aan. Vanaf 1 mei kopen Esmee en Lynn drie maanden geen dingen die ze niet nodig hebben. Maar wat heb je echt ‘nodig’? Dat is natuurlijk voor iedereen anders.

Wat heb je ‘nodig’ om comfortabel te leven? Denk aan kleding, onderdak, eten, drinken, producten voor dagelijkse hygiëne, (zelfgemaakte) schoonmaakproducten, mensen om je heen,… We zijn niet van plan om te betalen voor mensen, dus die tellen even niet mee. En een nieuw huis kopen, staat ook niet op onze ’to do list’. Voor de rest geldt dat we het mogen kopen als het nodig is. Maar we slaan bijvoorbeeld geen voorraad drank in. Want dat vinden we niet nodig.

Eigen regels

Er is wel een uitzondering. Maak je een product op dat je vaak gebruikt? Dan mag je het opnieuw kopen. Ook al is het niet 100% ‘essentieel’. Bijvoorbeeld een gezichtszeep. Je overleeft wel drie maanden met een vuil gezicht. Maar we proberen het liever niet. Als we iets opnieuw kopen, proberen we wel duurzame en/of natuurlijke varianten te vinden. We proberen ook dingen zelf te maken. Of we lenen iets van vrienden of buren.

Wil je meedoen met de ‘no buy challenge’? Dan denk je best eerst na over wat voor jou essentieel is. Daarna bepaal je je eigen regels. Wij doen het even voor.

Esmee

“Aankopen voor onze trouwdag zijn voor mij essentieel. Ik mag dus wel mijn trouwring kopen, ook al zijn juwelen op zich niet essentieel om comfortabel te leven. Ik koop binnenkort ook nog een cadeautje voor ons hondje Tina omdat we haar op 17 mei één jaar bij ons hebben. En ik betaal nog voor mijn abonnement op de e-boeken van Kobo Plus, maar ik ga geen tijdschriften meer kopen.”

Lynn

“Voor mij zijn de e-boeken van Kobo Plus ook essentieel. Ik ben namelijk een echte boekenwurm. Daarom behoud ik ook mijn abonnement op de luisterboeken van Scribd. Daarnaast betaal ik nog maandelijks voor Spotify. Maar al deze dingen zijn niet materieel. Dat scheelt al wat in productie, transport en afval.”

Why oh why?

Waarom doen we dit allemaal? We willen bewuster worden van wat we al hebben en we willen meer stilstaan bij onze aankopen in de toekomst. Zo krijgen we een gezondere relatie met spullen en planten we het zaadje voor een minimalistischer leven.

En waarom doen we deze uitdaging drie maanden lang? We zijn ervan overtuigd dat die periode zal zorgen voor een verandering in ons denken en ons gedrag. Je zou de uitdaging bijvoorbeeld ook één maand kunnen aangaan, maar het effect zal wellicht van minder lange duur zijn.

Elke stap telt

Deze regels hebben we voor onszelf opgesteld. Wil je graag meedoen aan de ‘no buy challenge’? Dat zou super zijn! Laat ons hieronder weten welke regels jij voor jezelf opstelt. Want wat haalbaar is, is voor iedereen anders. Je kiest ook volledig zelf hoelang je meedoet. Zijn drie maanden te lang voor jou? Dan begin je gewoon met één maand. Elke stap telt!

Wie doet er mee met ons? Rebecca (een van onze gastbloggers), Esmees goede vriendin Amber, en Christine van Conscious & Cute.

Doe jij ook mee? Laat het ons weten! Je kan een bericht achterlaten bij de reacties hieronder, op Instagram of op Facebook.

Pin It on Pinterest

Share This