Foto: Lynn Claerhout

Ik heb al jaren onze tv niet opgezet. Behalve om wat te streamen van YouTube. Maar analoge of digitale tv? Dat hebben we niet eens. Maar ik geef toe: ik kijk wel naar YouTube. En heel af en toe naar Netflix. Ik vertel jullie graag waarom. En ik deel tips voor wie probeert te minderen met tv-kijken.

Op een analoge tv kan je niet kiezen wat je wanneer wil zien. Als je digitaal kijkt, kan dat wel. Maar dan moet je nog steeds afwachten tot een bepaalde aflevering of film op tv komt.

Veel tv-programma’s boeien me ook niet. Ik vind dat er veel reality en drama te zien is. En het nieuws dan? Dat bekijk en lees ik online. Maar de meeste programma’s vind ik niet zo informatief of entertainend. Ze sluiten niet vaak aan bij mijn interesses en levensstijl. Ik denk bijvoorbeeld aan minimalisme, mindfulness, beeldende kunst, ecologie, persoonlijke ontwikkeling, …

Waar ik nog minder van hou, is van de reclamespots. Ja, die zijn er op YouTube ook. Maar die vind ik minder vervelend omdat ik weet dat ze nodig is. Ik steun er mijn favoriete YouTubers mee.

Ik besteed mijn tijd dus liever aan andere dingen. Zo lees ik bijvoorbeeld héél veel boeken. Vorig jaar heb ik er 86 uitgelezen (of ‘uitgeluisterd’). Ja, je leest het goed: 86 boeken.

Tv-kijken is niet zo mindful. Je kijkt even een programma en plots is er een uur voorbij. Let op: je kan ook de tijd kwijtraken als je in een ‘flow’ zit, heel geconcentreerd bezig met iets dat jou boeit. Het verschil is dat je hersenen tijdens het tv-kijken op ‘default-mode’ staan. Je werkt dan op automatische piloot en doet dingen onbewust. Dat is voor mij bijna hetzelfde als slaapwandelend door het leven gaan.

Ga je meteen na het tv-kijken naar bed? Dan kan je minder goed slapen. Dat komt niet alleen door het blauwe licht van het scherm. Je krijgt ook minder remslaap doordat je minder melatonine produceert. Die stof moet je slaperig maken. Je produceert wel meer cortisol en adrenaline, waardoor je alerter wordt. En dat zorgt ervoor dat je minder snel inslaapt.

Excuses die ik niet gebruik

“Ik ben uitgeput”
> Ik ben wel vaak uitgeput. Maar al die drama op tv maakt je toch niet rustig? Zoals ik al zei: meer melatonine, cortisol, adrenaline, … Dat hoeft voor mij niet. (Het hangt er natuurlijk van af wat je kijkt, dat geef ik toe.)

“Ik heb geen energie”
> Dit is een beetje gelijkaardig. Maar er zijn andere dingen waarvoor je weinig energie nodig hebt. Bijvoorbeeld luisterboeken. Ga languit in je zetel liggen en geniet. Je kan zelfs je ogen sluiten!

“Ik verveel me”
> Volgens mij kijken veel mensen naar de tv uit gewoonte en/of verveling. Ze doen het al jarenlang elke avond of op elke vrije dag. Maar als je een vrij moment hebt, zou je dan niet liever iets doen dat je al lang eens wil proberen, maar waar je “geen tijd voor hebt”?

“Ik wil samen zijn met mijn gezin”
> Samenzijn met anderen kan ook op andere manieren. Je kan toch niet écht praten als je naar tv aan het kijken bent? Speel liever een gezelschapsspelletje of praat bij een kop thee.

Wat doe je dan wel?

Sommige mensen kijken uren per dag naar hun tv. Ik vind dat moeilijk te begrijpen. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen in die uren. Ik zeg niet dat je al die tijd productief moet zijn. Ik ben ook niet de hele dag productief. Dat is normaal. Maar stel je eens voor dat je geen tv keek. Wat zou je dan doen? Laat het ons weten!

Laat ons ook weten of je benieuwd bent wat ik dan wel doe in plaats van tv-kijken.

Disclaimer: Ik leg uit waarom tv niets voor mij is, maar ik beoordeel niemand die wel graag en veel tv kijkt. Misschien geven tv-programma’s jou wel voldoening. Ik vertel alleen wat ik zelf ervaar.

Pin It on Pinterest

Share This