Challenge,  Respect voor dieren

Katten op de eco-bak

Ecologisch leven is meer dan zorgen dat wij als mensen zo weinig mogelijk afval creëren. Het is ook er op toe zien hoe jij als mens die doet met je huisdieren. Christel neemt je hier mee in haar avontuur als ‘kattenmama’ en de kattenbak.


Als mama van 2 welopgevoede poezenmadammen heb ik er toch wel lang over gedaan om een ecologische kattenbak te integreren in het huishouden.
Qua eten had ik het al helemaal uitgekiend. Ik bestel 1 à 2x per jaar bij zooplus.nl, grote zakken van 6 tot 10 kg knabbels. Ook hun vlees is (tot mijn spijt) nog aan te kopen in blikjes. Daarmee zit ik dus al gebeiteld.

Maar de kattenbak, dat was een ander verhaal. Ik heb de
kattenbak tot voor kort altijd al beschouwd als iets dat functioneel moest zijn, met name qua opkuis. Zo vond ik de Curver in combinatie met klontvormend kattengrit het beste werken. De plasjes en kakjes schep ik er dan uit en deed ik in de litterlocker, een soort luieremmer dat werkt met plastic. Tegen de geurtjes gebruikte ik een “kattenbakdeodorant”.
Toen ik ongeveer een jaar geleden begon aan mijn “Low Waste” / “Zero Waste” hoofdstuk. Door opzoekingswerk leerde ik dat kattengrit vervuilend en meedraagt aan de afvalberg. Kattengrit kan je namelijk niet composteren en de plastic tasjes (waar je de uitwerpselen in doet) is ook niet echt zo milieuvriendelijk. In het verleden had ik al eens geëxperimenteerd met houtpellets. Dat viel nog goed mee, buiten de geur van urine die bleef hangen. Die kon namelijk niet mee uit de bak gefilterd worden zoals het wel kon met klontvormend grit.


ENTER: de PeeWee kattenbak. Het systeem hiervan is heel eenvoudig. Het zijn in feite 2 kattenbakken in elkaar. Je gebruikt de bovenste om de houtpellets in te doen. Dit deel van de bak heeft een rooster en de onderste is een opvangbak. Wanneer de kat een plasje doet, zwellen de pellets op en vallen uiteen bij aanraking. Dit zorgt ervoor dat ze via het rooster in de onderste bak terechtkomen. Als je kat een graver is, dan doet hij of zij het
werk voor je. Zoniet, dan mag je zelf nog wel met een schepje de pellets ‘zeven’.
Om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik de PeeWee bak naast de Curver gezet, met het luikje omhoog, zodat mijn meisjes konden kiezen waar ze hun behoefte willen doen. 2 weken later lijken ze een mooie indeling te hebben gemaakt. De PeeWee kattenbak is voor plasjes, de Curver voor kakjes. Dat is prima voor mij. De PeeWee kattenbak ruikt frisser door de houtkorrels en doordat de urine er nu deftig uit gefilterd kan worden. Zelfs de Curver ruikt niet zo sterk als anders.


Ik wou dat ik deze kattenbak eerder had ontdekt. Ik voel me opgelucht nu ik een
ecologisch alternatief heb gevonden, want ik voelde me best schuldig hoeveel mijn katten bijdroegen aan de afvalberg omdat ze niet in de tuin hun behoefte doen. Ik ben zelden zo lyrisch over een voorwerp maar het heeft echt mijn leven als kattenbaasje verandert.
De kattenbak kost 40 euro op zooplus.nl en dan krijg je een schepje + 3 kg houtpellets bij, en is het zeker meer dan waard. Ik doe er al een maand mee, dus op zich vallen de kosten mee. Aangeraden wordt om de pellets van het PeeWee merk zelf te nemen, daar andere
goedkopere korrels misschien niet zo goed werken. Het is een beetje trial and error. Eenzak van 9 kg PeeWee pellets kost 15 euro bij zooplus en 12.50 bij bol.com Aangezien ik vaak ongeveer 12 euro betaalde aan een zak klontvormend grind van maxizoo, is dit nog best te doen. Mijn katten lijken blij, de bak is properder en frisser én het is composteerbaar. Daar teken ik voor.

Alles nog eventjes op een rij:


Voordelen

  • Composteerbaar
  • Ruikt frisser
  • Fijner in gebruik
  • Makkelijk schoon te maken

Nadelen:

  • Er vallen soms nog wat pellets uit de bak, maar dit is verwaarloosbaar als je geen pietje-precies bent
  • Je kan blijkbaar best alleen met de PeeWee korrels zelf werken en die moet je dan online bestellen én je moet voldoende stockage ruimte hebben
  • De korrels komen in een plastic zak, een grote weliswaar, maar geheel plasticvrij ben je dus nog niet

Voor meer informatie over de PeeWee kattenbak kan je hier terecht.
Je kan deze hier op zooplus kopen.

Welk systeem voor jullie kat gebruiken jullie?

Één reactie

  • Katoo

    Wij kochten de Peewee maar onze katten wilden er geen van beiden op. Dus hebben we het opgegeven. Ik gebruik dezelfde peewee kattenbak nu maar zonder het rooster. En nu kopen we klontvormende korrels bij Tom en co. Ze zijn 100% klimaatneutraal en in kartonnen box. Wel duur maar dat nemen we er dan maar bij. Want ze zijn echt goed.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *