Foto: Siaron James via Flickr

Ik ben gestopt als het tweede gezicht achter deze blog. Dat was een moeilijke keuze. Maar ik heb er ook voor gekozen om verder te gaan als gastblogger. Hoe doe je dat nu, moeilijke keuzes maken? Ik las er enkele interessante inzichten over.

Ik luisterde deze week naar een boek van Leo Babauta. Hij is de oprichter van de blog Zen Habits. Hoe kijkt hij naar keuzes? Babauta zegt: “Als je ja zegt tegen iets, zeg je tegelijk ook nee tegen andere dingen.” Dat zag ik bevestigd in een boek van Eveline Helmink. “Elke keuze die je maakt, gaat je iets brengen of neemt iets van je weg. Het is aan jou om het evenwicht te bewaren.”

Dat vond ik een leerrijke les. Ik heb ‘nee’ gezegd tegen ‘leading lady’ zijn. Maar ik zeg ‘ja’ tegen meer tijd voor mezelf en mijn man. Ik zeg ook ‘ja’ tegen artikels schrijven als gastblogger. Ik zeg ‘nee’ tegen verantwoordelijkheid voor content. Maar ik zeg ook ‘ja’ tegen het vertrouwen in Esmee. Ik geef mijn functie aan haar, omdat ik geloof dat zij het goed gaat doen.

In ‘Handboek voor mindere dagen’ van Eveline Helmink las ik ook enkele tips om moeilijke beslissingen te nemen. Ik deel ze graag (in mijn eigen woorden) met jullie.

  • Vraag je af: Als ik hiertegen ‘ja’ zeg, waar zeg ik dan ‘nee’ tegen? En als ik hiertegen ‘nee’ zeg, waar zeg ik dan ‘ja’ tegen?
  • Waar wil ik mezelf over vijf jaar zien?
  • Maak je keuzes uit een positief uitgangspunt, zoals kracht of liefde. Maak je keuzes niet op basis van zwakte of angst.
  • Maak een voorlopige beslissing en schrijf die op een stuk papier. Leg dat onder je kussen en slaap er een nachtje over.
  • Sta voor wat je kiest. Je maakt een keuze met wat je op dit moment weet en voelt. Blijkt dat later niet de ideale keuze te zijn? Dan hoef je jezelf niets te verwijten. Je hebt gedaan wat je kon, met de kennis en ervaring  die je toen had.

Hoe maak jij moeilijke beslissingen?

Pin It on Pinterest

Share This