Bewust leven

Een ecologisch seksleven? Het kan!

Ik durf te wedden dat ecologie wel het laatste is waaraan wordt gedacht in de slaapkamer. Ik geef het toe, zelfs ik dacht er tot recent helemaal niet over na.

Natuurlijk is dit een beetje een niche gebied. Als je een vaste relatie hebt (of een goede friends with benefits, we zijn tenslotte 2020) dan ben je iets losser in het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Daarbij komt nog dat de meeste vrouwen voor het gemak de pil nemen of een implantaat hebben. Plus, het is ook zo’n gedoe om condooms te gebruiken. Het kan soms een domper zetten op je seksbeleving en voor (de meeste) mannen geeft het geen aangenaam gevoel bij het vrijen.

Maar wat als je door omstandigheden, voor je hygiëne of gezondheid, toch de noodzaak hebt aan condooms? Ik ben een van die mensen, en naarmate mijn relatie langer duurde, begon ik me vragen te stellen bij het ecologische aspect van condoomgebruik. Het stoorde me dat, als ik ze dan toch moest gebruiken, ik er geen milieuvriendelijke variant van had. Immers, condooms worden gemaakt van aardolie, plastic en latex en hebben allerlei chemische rommel toegevoegd voor smaak en conservering. Buiten dat het schadelijk kan zijn voor mensen met allergieën, en irritaties kan veroorzaken, is het dus ook nog eens enorm slecht voor het milieu.

Veel condoomfabrikanten testen ook op dieren, én gebruiken non-vegan-ingrediënten.

Mijn zoektocht leverde het volgende op: de natuurlijke condooms van Fairsquared. Deze bevatten minder allergene producten, geen parabenen en parfums, en zijn veganistisch. De natuurrubberlatex voor de FairSquared condooms wordt getapt uit bomen van de New Ambadi plantage in Tamil Nadu (Zuid India). Op deze plantage wordt op een duurzame manier met de natuur en met de rubberbomen omgegaan.  De plantage geeft eigen medewerkers en dorpsbewoners voorlichting hoe om te gaan met het milieu en er wordt bijgedragen aan de medische zorg van de rubbertappers, het onderwijs van de kinderen en de pensioenvoorzieningen van medewerkers.

Ze zijn te koop op kudzu.be, maar ook bij biggreensmile.nl, greenbeautyshop.nl, kazidomi.com, levenzonderafval.com; en zelfs bij bol.com zijn deze te vinden.  Het enige minpuntje is misschien de prijs. Voor een doosje van 10 condooms betaal je ongeveer 8 euro, maar ik vind het dat wel waard.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *