Voeding en dranken

De oorsprong van thee

Één van mijn huisgemaakte blends: Enter Sandman

Er was eens...

Een Chinese keizer genaamd Shen Nung die leefde omstreeks 2737 V.C. ontdekte de kracht van thee dankzij de hulp van de wind. De keizer zat onder een Camellia Sinensis boom uit te rusten en gaf zijn dienaar de opdracht om water in een keteltje te koken. Wanneer het warme water stond te pruttelen in de ketel blies een hevig windvlaag enkele blaadjes van de boom, recht in de ketel!

De keizer die tevens ook een fervent herbalist was, was zo geïntrigeerd door deze samenloop van omstandigheden dat hij het zekere voor het onzekere nam en van deze drank enkele slokken nam…

De legende zegt dat hij zo aangenaam verrast was door de smaak van deze drank en dat hij een warm gevoel kreeg over zijn hele lichaam, net alsof de vloeistof zijn hele lichaam aan het ‘ontdekken’ was.

Hij noemde de drank “ch’a”, wat het Chinese karakter is voor… onderzoeken/Ontdekken.

Ik neem aan dat we dit verhaal natuurlijk wel met een korreltje zout mogen nemen, maar het blijft natuurijk wel een boeiend verhaal, zeker voor de liefhebbers van thee en folklore.

Door de eeuwen heen werd de thee-teelt en de ruilhandel belangrijker in de Chinese cultuur. Dit ging hand in hand met speciale thee ceremonies waarbij de thee op een unieke manier gebrouwen en geconsumeerd word.

[ Wie zelf graag kennis wil maken met echte authentieke (BIO) thee of graag een Chinese theeceremonie van dichtbij wil beleven, verwijs ik graag door naar mijn goede vriend Jef, die eigenaar is van Biochi Antwerpen, Lange Koepoortstraat 43, 2000 Antwerpen. www.biochiantwerpen.be ]

Begin 17e eeuw kregen de Europeanen wind van de Camelia Sinensis drank, dankzij de Portugezen die het product Europa binnen brachten, vooral voor de mensen in adelijke kringen.

Het is dankzij onze geweldige Noorderburen, de Nederlanders, dat thee commercieel beschikbaar werd. Zij importeerden in 1606 grote aantallen vanuit Java en zorgden er zo voor dat thee in de rest van West Europa verhandeld werd.

Zelf ben ik heel dankbaar dat thee z’n weg tot bij ons heeft gevonden en uiteindelijk toch een groot deel van ons leven is gaan uitmaken. Volgende maand vertel ik jullie wat de Camellia Sinensis plant nu écht is en leg ik uit hoe je dé perfecte kop kan brouwen!

2 reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *