Ecologie

Een duurzame tijd van de maand

Foto’s: Lynn Claerhout

Bij Heartfully Conscious kennen we geen taboes. Daarom wil ik het vandaag hebben over ‘de tijd van de maand’. Mannen, ga gerust even iets anders lezen op deze blog. Of lees verder en informeer je over het leven van de duurzame vrouw.

Wist je dat een gemiddelde vrouw in haar leven 11.000 tampons en/of maandverbanden gebruikt? Zoveel afval! En niet zomaar afval. Bijna altijd zit er plastic in. Bijvoorbeeld in maandverbanden en inlegkruisjes. Maar ook de verpakking rond tampons of de inbrenghulzen zijn van plastic. 

Daarnaast zitten er in producten voor maandelijkse hygiëne chemische stoffen. Die kunnen zorgen voor jeuk of zelfs infecties. Vooral parfums zijn helemaal niet goed voor het vrouwelijke geslachtsdeel!

Gelukkig zijn er duurzame, gezonde alternatieven.

Wasbaar maandverband

Wat deden vrouwen vroeger toen ze ongesteld waren? Ze legden doeken in hun ondergoed. Tegenwoordig gebeurt het gelukkig wel een beetje anders. In afvalarme winkels of online kan je herbruikbaar maandverband kopen. Vaak is dat zelfs gemaakt van bamboe of biokatoen. Je gebruikt het net als elk ander maandverband. En na gebruik gooi je het in de was. Je vindt er in verschillende kleuren en met ontelbaar veel patroontjes. Naargelang hoe schattig of hoe stoer je je wil voelen tijdens die vervelende dagen.

Wat doe je met de gebruikte? Die steek je weg in een waterdicht zakje dat speciaal daarvoor gemaakt is. Ik heb een mooi exemplaar met uiltjes erop. Het ene vakje gebruik ik voor verse maandverbanden en het andere voor gebruikte.

Bijkomende tip: Koop herbruikbaar maandverband met (druk)knopjes en niet met velcro (klitteband voor de Nederlandse lezers). Die velcro kan schuren tegen de binnenkant van je benen.

Kostprijs: 4 tot 8 euro per stuk (afhankelijk van het materiaal, de grootte, ….)

‘Period underwear’

Er bestaat menstruatie-ondergoed, bv. van Thinx. Dat is ondergoed waar maandverband in verwerkt zit. Dit is vooral handig voor vrouwen met een ‘heavy flow’ omdat dit soort ondergoed veel vloeistof kan absorberen.

Persoonlijk heb ik hier geen ervaring mee. Maar er zijn vrouwen die niet meer zonder willen. Het voordeel is dat er niets kan verschuiven. Het zit dus altijd goed.

Kostprijs: 3 tot 20 euro per stuk

‘Menstrual cups’

Daarnaast zijn er menstrual cups. Dit is een soort ‘cup’ in de vorm van een klokje, gemaakt van duurzaam materiaal. Onderaan zit een steeltje. Je brengt de ‘cup’ vaginaal in. Daar vangt het vloeistof op. Na een aantal uur neem je het eruit om het uit te gieten in het toilet en even schoon te maken met toiletpapier. Het voordeel is dat je dit lang kan laten zitten. Je kan het ‘s ochtends inbrengen voordat je naar het werk vertrekt en ‘s avonds weer uithalen als je thuis bent. Maar je kan het ook overdag eruithalen.

Ikzelf heb een ‘menstrual cup’ van het merk Organicup. Deze heeft gaatjes bovenaan, waardoor je geen vacuümeffect krijgt. Dat was met mijn vorige cup wel het geval. Heel jammer dat ik een nieuwe moest kopen. Let er dus op dat je een cup koopt die bovenaan kleine gaatjes heeft.

Mijn voorkeur gaat naar de Organicup. Ik gebruik deze nu ongeveer een half jaar en wil niet meer zonder. Het is wel even wennen. Maar dat is voor sommige vrouwen ook zo met tampons. Je moet namelijk weten hoe je de cup moet inbrengen. Er zijn verschillende manieren. Gelukkig vind je op internet instructies; zo hoef ik het niet voor te doen. Heb je toch vragen hierover, dan mag je mij gerust persoonlijk contacteren. Ik kan je al geruststellen: het doet geen pijn.

Kostprijs: 15 tot 30 euro. Dit lijkt veel, maar bedenk dat je nooit meer tampons of maandverband hoeft te kopen! De organicup kan tientallen jaren meegaan. (Misschien zelfs levenslang? Daarover durf ik me niet uit te spreken.) Je bespaart dus héél veel geld.

Ben jij al overtuigd?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *