Foto: Christel Buschop

De zoektocht naar de ideale vleesvervanger maken gaat voort. Ik heb een heleboel leuke recepten gevonden in boeken zoals Groene Burgers van Martin Nordin en Veggie Burgers van Nina Olsson.

Vandaag als test: Wortel-paprika balletjes Het idee was om deze eerst als burgers te maken, maar bij herhaalde testen vielen de burgers steeds uit elkaar en is het makkelijker om het als ‘gehaktballetjes’ of ‘los gehakt’ te bereiden. Jet moet het in feite beschouwen als een soort wok, behalve dat je er paneermeel bijdoet om het wat meer textuur te geven. Beperk je zeker niet tot de ingrediëntenlijst hieronder. Je kan er gerust van afwijken of zaken aan toevoegen. Het basisrecept (wortelen, sesampasta en havermout) blijft hetzelfde.

Wat heb je nodig?

400 gr wortelen (+- 4 grote)

Sesampasta (Tahin)

1 ui

1 blikje maïs

2 paprika’s (rood en groen of kleur naar keuze)

(eventueel nog gebakken ajuintjes voor stevigheid)

1 pak havermout

1 pak paneermeel /maïzena of broodkruim

Kruiden (ik heb currypasta gebruikt en satékruiden)

Snij al de groenten één voor één in kleine stukjes. Stop ze in de blender en maal ze fijn. Doe 4 tot 5 eetlepels tahin in een kom. Meng deze met de fijngemalen groenten en doe de kruiden eronder. Doe vervolgens een diepe kom vol met havermout en paneermeel. Omdat het mengsel veel vocht bevat, moet je veel paneermeel, broodkruim of maïzena gebruiken om het te verstevigen.

Meng alles stevig door elkaar en verdeel het in kleine stukjes voor gehakt of rol er balletjes van. Omdat de balletjes wat stevigheid missen, kan het even duren eer je een mooi rond balletje hebt gevormd. Strooi er zo nodig nog extra paneermeel over. Vervolgens zet je ze een nacht in de koelkast.

Ben je net als ik een kluns in de keuken en laat je het rookalarm vaker afgaan dan nodig is? Dan is het bij dit recept ten zeerste aangeraden om bij je pan te blijven staan. Het gehakt en de balletjes bakken erg snel aan, het heeft maar een paar minuten nodig. Je moet er constant bij blijven en omroeren tot het lekker goudbruin ziet. Zo, veel plezier hiermee en smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This