Bewust leven,  Respect voor jezelf

Endometriose: endo-watte?

Foto: Esmeralda Frederickx

De meesten die mij al volgen van ongeveer april/mei weten welke weg ik heb afgelegd op vlak van menstruatie en diagnose. Zo is er sinds eind mei de diagnose endometriose vastgesteld bij mij. Omdat dit iets is , waar de meeste mensen niets van kennen maar toch niet zo zeldzaam is, schrijf ik hier een artikel over.


Disclaimer: Al wat ik hier in dit artikel vertel is een persoonlijke ervaring. Ik ben geen arts, dus ik ga hier geen diagnose stellen voor iemand anders maar deel mijn verhaal. Als het bekend voorkomt of je hebt zelf vragen rondom je menstruatie, ga naar een gyneacoloog. Heb je zelf het vermoeden dat je ook endometriose zou kunnen hebben, ga dan naar een gyneacoloog dat er in gespecialiseerd is.

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel, dat lijkt op het weefsel van de binnenkant van je baarmoeder (endometrium) buiten je baarmoeder wordt gevonden. Dit kan op je eierstokken zijn maar ook op je eileiders, darmen , blaas en soms in zeldzame gevallen op je nieren. 

Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie die chronisch is.

Over de oorzaak hiervan zijn verschillende theorieën. Hier ga ik verder niet op in.

De meest voorkomende symptomen zijn:
* Hevige menstruatiepijn (check! Dit was bij mij het geval. Zo hevig dat op dag 2 van mijn maandstonden stappen kruipen werd en ik enkel in mijn bed kon liggen.)
* Buikpijn
* Pijn tijdens of na seks
* Blaas en/of darmproblemen. (Check. Tijdens mijn maandstonden was stoelgang een hel…)
* Vermoeidheid
* Onvruchtbaarheid (check. Yarrith en ik waren al twee jaar aan het proberen voor een kindje. Helaas geen succes maar ik kreeg dit in de plaats. Zucht)

Hoe ik bij de diagnose van endometriose ben gekomen? Heel stom eigenlijk maar ik had mijn hoop opgegeven in de gewone geneeskunde op vlak van pijnbestrijding van mijn maandstonden. Beetje bizar als verpleegkundige maar wel de realiteit. Dafalgan en ontstekingsremmers deden niets voor mij, dus ging ik meer richting homeopathie. Zo was een kersenpitkussen mijn beste vriend en dronk ik elke dag van mijn maandstonden thee met lavendel en valeriaan. Ik werd er slaperig van maar de pijn verminderde iets. Uiteindelijk vroeg ik om raad in een groep over etherische oliën en kwam ik in contact met de secretaris van Endohome. Zij vroeg aan mij om mijn klachten te laten onderzoeken door een gyneacoloog want het was heel herkenbaar voor endometriose. Een paar maand verder bij de gyneacoloog was het echt duidelijk dat het dit is. Normaal kunnen ze endometriose enkel vast stellen na een kijkoperatie. Echter is er bij mijn lichaam al zo veel schade , dat ze met een inwendige echo al genoeg wisten. Ik heb daarna ook nog een MRI moeten laten doen en daar is deze schade ook op gebleken. De schade in mijn buik heel kort uitgelegd: mijn rechtereileider is om zeep en die halen ze eruit. Mijn baarmoeder is aan mijn darmen vastgegroeid door weefsel, er zitten letsels ter hoogte van mijn eierstokken en tussen mijn baarmoeder en darmen ook nog is (kwestie dat er aan vastgegroeid zitten niet goed genoeg is) en als kers op de taart is er ook een poliep in mijn baarmoeder gevonden (dat staat los van de endometriose maar wel goed dat dit ook ontdekt is).

Behandeling: Er is eigenlijk nog veel te weinig over de oorzaak gekend dus het is vaak zoeken naar de behandeling. Vaak kijken ze persoonlijk en proberen ze voornamelijk sympomatisch te werken. Zo is er bij mij in juni de pil terug opgestart omdat mijn maandstonden krijgen echt een hel is en zo wordt dit onderdrukt. Wat vele mensen met endometriose ook proberen is door middel van hun voeding dit aan te pakken. Hier vertel ik later meer over want deze piste ben ik ook aan het opgaan. Dan wordt er ook pijnmedicatie opgestart. 

Nu voor endometriose echt 100% te kunnen vaststellen doen ze een kijkoperatie. Tijdens die kijkoperatie halen ze ook al het weefsel weg en zoals ze dat mooi zeggen: kuisen ze uwe buik uit. 

Dit is in een notendop wat endometriose is , de symptomen en wat je er tegen kan doen. Wat ik heel belangrijk vind om te beseffen is dat menstruatiepijn echt NIET OKE is. Als je pijn hebt, ga naar een gynaecoloog en zoek de oorzaak. Normaal gezien hoort dit geen pijn te doen of toch zeker niet in de mate dat het je leven zodanig beïnvloed. Echt, 1 op de 10 vrouwen heeft. Dat is echt zotveel eigenlijk. Als je het gevoel hebt , niet serieus genomen te worden met je menstruatiepijn, zoek een andere arts. Sta op je strepen en als je het gevoel hebt dat dit het wel zou kunnen zijn: zoek een arts dat er in gespecialiseerd is. Vele artsen denken er niet aan of kennen er te weinig van…

De informatie die ik heb gebruikt voor dit artikel komt van www.endohome.be 

Hebben jullie nog vragen hierrond? 

2 reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *