Voeding en dranken

Camellia Sinensis: hoe, wat en waar?

Foto’s: Ripley

De theeteelt is een begrip dat al honderden jaren oud is en de perfectie dat in het kweken en teelten van theebomen word gestoken is een kunst op zich. 

Elke theestruik is een stekje of een kloon van een bestaande struik die in een ‘nursery’ groot worden gebracht met de beste zorgen. Wanneer de ‘klonen’ klaar zijn worden deze buiten in volle grond geplant. Dit proces kan tot 6 a 8 maanden duren. De struiken worden netjes 1.5m uit elkaar geplant in nette rijen met een afstand van 1m tussen elke rij! De struiken mogen blijven groeien tot ze de hoogte van 1m hebben bereikt, waarna ze kort gehouden worden op deze hoogte, omdat dit makkelijker is om alle theebladeren te plukken. De platte bovenkant van de struik noemen we de ‘pluktafel’ en voorziet tevens de beste theebladeren om te plukken. 

Plukken gebeurd met de hand om de 7 a 14 dagen, alhoewel in het piekseizoen (veel regen) de theebladeren van de C.S. Assam plant alweer na 3 dagen (!!) geplukt kunnen worden. De beste groei condities voor de Camellia Sinensis plant zijn natte zomers, zon en lichte schaduw, gelijkmatige tempraturen doorheen het gehele jaar en diepe grond.  

De grootste bronnen van theeteelt zijn China, India, Kenya, Sri Lanka, Turkije, Indonesie, Iran en Japan. In principe kan thee overal ter wereld geteelt worden zolang er voor gezorgd word dat de omstandigheden optimaal zijn. Ik heb zelf twee Camellia Sinensis plantjes op de vensterbank van mijn balkon staan die het nu goed doen. De eerste paar maanden stonden ze in mijn slaapkamer op een plek waar amper zon kwam, waardoor ze begonnen weg te kwijnen. Nu staan ze iedere dag in de volle zon en krijgen ze om de dag een scheut water, waardoor ze veel gelukkiger zijn! 

Mijn theeplantjes heb ik via Special Plant Zundert, die een theeplantage in Nederland hebben, die verkocht worden onder de naam Tea By Me. Voor een luttele 20 euro kan je je eigen theeplantje bestellen (ik bestel altijd via Bol.com) en je eigen thee teelten en klaarmaken! Aangezien dit door de omvang van de plantjes nooit een grote hoeveelheid (in een keer) kan zijn ben ik best wel zuinig op ‘mijn eigen huisgemaakte thee’. Ik geef toe dat het veel voldoening geeft om zelf te kunnen experimenteren met je eigen theeplant. 

Durf jij het zelf aan om uit te testen? Mocht het toch tegenvallen adopteer ik graag jullie plantjes hoor, All Plants Matter! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *