Ecologie,  Respect voor de natuur,  Respect voor jezelf

Tips voor natuurlijk schoonmaken

Foto’s: Lynn Claerhout

De meeste schoonmaakmiddelen zitten vol met giftige stoffen. “Ja, maar je drinkt daar toch niet van?” hoor ik sommigen al denken. Wellicht niet, nee. Maar je ademt ze wel in. En je gooit ze in de riool. Dat is niet alleen ongezond voor ons als mensen, maar ook voor de overige bewoners van deze planeet. Denk aan planten en dieren. Daarom maak ik mijn huis liever schoon met natuurlijke middelen. Dat is ook veiliger voor kinderen en huisdieren.

Hoe doe je dat, natuurlijk schoonmaken? Je zou natuurlijke producten kunnen kopen, zoals die van Ecover. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld afwasmiddel van het merk Sonett. Voor een liter  100% biologisch afbreekbaar en volledig plantaardig middel betaal ik 4 euro. En mijn castillezeep (ook 100% biologisch afbreekbaar en volledig plantaardig) koop ik bij Natural Heroes. Maar daarnaast koop ik bijna geen producten meer. Want schoonmaakmiddelen kan je makkelijk zelf maken. Ik vertel je graag wat ik zelf maak en geef ook nog extra tips.

Wat ik zelf maak

Foto: Lynn Claerhout

Allesreiniger

Als ik een nieuw schoonmaakproduct maak, hergebruik ik meestal een spray van een oud schoonmaakproduct. Je kan ook nieuwe sprays gaan kopen, bijvoorbeeld in glas, maar dat is natuurlijk helemaal niet nodig als je nog lege verpakkingen hebt die goed werken. 

Ingrediënten: water, een goede scheut azijn, wat castillezeep of natuurlijk afwasmiddel, en een aantal druppels essentiële olie van citroen of de schil van een citroen (die je een week laat intrekken).

Dit mengsel is ontvettend en neemt vuil weg (dankzij de zeep en de azijn), neutraliseert geuren (dankzij de azijn en de citroen), werkt tegen schimmels (dankzij de azijn), en ontkalkt (ook weer dankzij de azijn!)

Wat kan je hiermee schoonmaken? Oppervlakken zoals een tafel of aanrecht, vloeren, spiegels, een douche of bad, … 

Wil je straf spul? Meng dan gelijke delen water en azijn. Dit is vooral interessant voor de badkamer, waar je kalk en schimmel tegen wil gaan.

Let op: Niet alle oppervlakken kunnen tegen azijn. Wil je bijvoorbeeld een vlek weghalen van je muur? Of van een natuurlijke steen zonder beschermlaag? Gebruik dan liever geen azijn. Dit zou de oppervlakken kunnen beschadigen. Gebruik daarom ook altijd een vochtige doek om de restjes weg te halen nadat je iets schoongemaakt hebt met deze zelfgemaakte allesreiniger.

Wasmiddel

Voor mijn witte was gebruik ik waspoeder van de Kabas, een verpakkingsvrije winkel in Mechelen. Voor andere was (die niet heel erg vuil is) gebruik ik wasnoten. Dit zijn plantaardige bolletjes, iets kleiner dan een walnoot. Ik doe er een vijftal in een klein katoenen zakje en gooi dit in de machine bij het wasgoed. Wanneer de noten in aanraking komen met water, ontstaat er een soort van zeep die je kleren schoonmaakt. Ik heb dit wel nog niet geprobeerd voor kleding met hardnekkige vlekken omdat ik twijfel of de noten dat aankunnen. Maar ik wil het zeker eens proberen. Desnoods gebruik ik een natuurlijke ontvlekker op de kleding zelf, indien nodig.

Daarnaast gebruik ik geen chemische wasverzachter, maar gewoon een scheut azijn in het bakje waar je normaal dat middel toevoegt. Ik heb het idee dat dat ook de kreuken beperkt, maar daar ben ik niet zeker van. Alleszins hoef ik weinig te strijken. Maar ik vermijd dan ook om stoffen te kopen die te veel kreuken.

Foto: een loofah – Lynn Claerhout

Extra tips: zero waste en huisdieren

Wil je nog een stapje verder gaan in het natuurlijke schoonmaken? Dan gebruik je bijvoorbeeld ook geen plastic sponsjes, maar loofahs. Dat zijn planten die opdrogen tot een sponsachtige structuur. Ze gaan erg lang mee! Ik doe er mijn afwas mee. Daarnaast gebruik ik bijna nooit keukenpapier. Ik gebruik liever vodden, die ik regelmatig in de was gooi.

Aangezien in een mopshondje in huis heb, zit ik vaak met haartjes op mijn kleding en kussens. Je kan die weghalen met een roller van plaklint. Dat is natuurlijk niet zo ecologisch, want het gebruikte plaklint gooi je steeds in de vuilnisbak. Daarom heb ik, naar advies van Shelbizleee, iets gekocht om zonder afval van het hondenhaar af te geraken. Ik heb in een Nederlandse winkel iets gekocht dat werkt dankzij statische elektriciteit. Door het voorwerp heen en weer te bewegen, worden de haartjes aangetrokken en bewaard in het voorwerp. Dat maak je dan af en toe leeg. Een aanrader!

‘Pet hair remover’ (beeld van amazon.nl)

Gebruik jij soms natuurlijke schoonmaakmiddelen? Zou je ooit een DIY-recept willen proberen?

3 reacties

 • Christine

  Ik vind het moeilijk om te weten welk product niet schadelijk is voor het milieu.
  Ik gebruik bv. graag sodakristallen en natriumbicarbonaat. Het lijkt niet zo schadelijk maar is dat echt wel zo?
  Je moet bijna een chemicus zijn om te begrijpen waar je mee bezig bent. En dat ben ik niet 🙁

  • Lynn Claerhout

   Ik begrijp je heel goed. Het is niet altijd even duidelijk. Toch is het belangrijk om natuurlijke middelen te blijven kopen. Dat geeft bedrijven het signaal dat mensen dat belangrijk vinden. En dan zullen er minder (of hopelijk geen) schadelijke stoffen meer verkocht worden. Want dat is ook een doel! Wanneer er uiteindelijk geen schadelijke stoffen meer op de markt zijn, hoef je geen opzoekwerk meer te doen. Nu helaas soms wel…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *