Ecologie,  Respect voor de natuur

De magie van planten

Foto’s: Ripley

Vandaag heb ik voor jullie geen artikel over thee, maar over een andere ‘groene’ passie van me… planten!  

Planten maken je leefomgeving niet alleen super gezellig en levendig, er zijn ook enorm veel health benefits verbonden aan een indoor jungle!  

Door de eeuwen heen zijn onze groene vrienden, zowel binnen als buitenshuis gebruikt voor medicinale doeleinden. Wist je dat louter de aanwezigheid van planten alleen al veel voor je gezondheid en gemoedstoestand kan doen? 

Planten dragen namelijk hoge vibraties met zich mee die helpen om ‘depressieve episodes’ te onderdrukken. Een beetje zoals katten! 

Wanneer je enkele planten in je slaapkamer hebt staan (op deze moment staan er  +30 planten in onze slaapkamer) kan dit ook helpen om je nachtrust te bevorderen. Sinds ik zelf in een mini jungle slaap heb ik veel minder last van kortademigheid en allergie aanvallen. Hierdoor slaap ik veel beter en sta ik ook een pak vitaler en opgewekter op! Hoe kan het ook anders, met zo’n prachtig uitzicht!  

Natuurlijk is de ene plant al wat geschikter als ‘roomie’dan de andere. Net zoals wij mensen is iedere plant uniek en is de ene al wat geschikter om in je nabijheid te vertoeven dan de andere! Omring jezelf met positieve vibes, zowel qua plant en mensen vriendjes. 

Voordelen van planten in huis 

  1. Ze zuiveren de lucht door pollen te absorberen 
  2. Waardoor ze ons helpen om beter te ademen omdat er meer zuurstof is 
     
  3. Ze helpen om onze stresslevels te verlagen doordat ze zorgen voor ‘natuurlijke elementen’ in onze directe omgeving. Het is zoals een wandeling in het park… door in uw kot te blijven. (pun intended) 
  4. Diezelfde natuurlijke elementen zorgen hier allemaal voor doordat ze een gevoel van veiligheid geven, wat resulteert in een gevoel van rust dat dan weer de mentale gezondheid bevorderd  
  5. Planten brengen geluk (zet een klimop plant aan je deur om negatieve vibes op te vangen) 
  6. Je kan heerlijke gerechten maken met je eigen kruiden, die je zelf geplukt hebt! #diy 
  7. Je hyperactieve witte kat heeft zoveel nieuw speelgoed waar ze net niet aankan en toch probeerd te ‘trashen’. Of dat is alleen bij mij… 
  8. Geef toe… je huis is op deze manier VEEL cooler! 

Bij deze stel ik voor jullie een lijstje samen van planten die zowel makkelijk te verzorgen zijn en heel wat health benefits hebben! 

Klimop (Hedera helix) 

Heeft niet veel licht of water nodig, haalt sporen van schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht en vangt negatieve vibes van buitenaf op. 

PAS OP! Deze plant is toxisch voor mens en dier dus hou deze plant uit de buurt van je furbabies en snoep er zelf ook niet van. In dit geval zijn chips wel de gezonde optie!  

Rubberplant (Ficus elastica) 

Staat graag op een redelijk warme, lichte tot half beschaduwde plek. Verplaats deze plant niet te veel want daarvan gaat ze in ware ‘drama queen modus’ en probeer de potgrond  (matig) vochtig te houden. Deze plant is luchtzuiverend en focust zich vooral op het zuiveren van formaldehyde.  

Aloë vera 

Deze ‘basic white girl’ onder de huisplanten heeft wel wat tricks up her sleeve! De aloe vera is een soort vetplant die graag in de spotlight (zon) staat en niet veel water nodig heeft. Ze zorgt ook voor de zuivering van de lucht en je kan de gel uit de bladeren gebruiken als een middel voor brandwonden of om je eigen haarconditioner mee te maken!  

Vrouwentongen (Sanseveria) 

Zet ’s nachts koolstofdioxide om in zuurstof en haalt onreinheden uit de lucht. Deze plant kan je makkelijk op een schaduwrijke plek laten staan en maalt er niet om als je eens een keertje vergeet om water te geven. Wanneer je Sansevieria meer dan 5 ‘vingers’ heeft brengt deze ook geluk! Vergeet dus zeker niet te tellen wanneer je in het tuincentrum staat te kiezen! 

Lavendel  

Zowel een binnen als buitenplant en mijn all time favourite: lavendel. Deze plant ruikt heerlijk! De helende geur zorgt voor vermindering van angst en stress en laat je hartslag dalen waardoor je weer heerlijk zen bent! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *