Bewust leven,  Respect voor jezelf,  Spiritualiteit

Vrouwelijke energie

Wat is vrouwelijke energie? Ik vertel je meer over dit begrip, leg uit wat yin en yang betekenen, en geef je enkele vragen om aan introspectie te doen.

We hebben allemaal best een sterk beeld over vrouwelijkheid. Waarschijnlijk roept het begrip alleen al verschillende stereotypen en verwachtingen in je op.

In onze huidige maatschappij draaien gesprekken rond vrouwelijkheid vaak uit op de rollen die we verwacht zijn te vervullen (moeder, dochter, vrouw) of ons uiterlijk. Onze vrouwelijkheid wordt met andere woorden vaak gedefinieerd door elementen die we zelf niet in de hand hebben!

Daarom werk ik liever met het begrip ‘vrouwelijke energie’. Het geeft zoveel meer vrijheid, eigenheid en ruimte voor persoonlijke invulling.

YIN & YANG

De meeste onder ons hebben waarschijnlijk al eens over de begrippen Yin & Yang gehoord. Maar wat is het nu juist en wat heeft het met vrouwelijkheid te maken?

Yin & Yang zijn oosterse concepten. Het zijn 2 complementaire energieën/krachten aanwezig in alle aspecten van het leven die zorgen voor transformatie en evenwicht. De energieën bestaan enkel in vergelijking met elkaar of in vergelijking met een andere persoon/object. Geen van beide is minderwaardig en beide zijn nodig om in balans te blijven. 

Yang energie wordt ook wel mannelijke energie genoemd. Yang energie staat voor doelen behalen, actie ondernemen, structuur creëren en het in eigen handen nemen. Yang is doen, uitwaartse energie.

Yin energie aan de andere zijde is gekend als vrouwelijke energie. Yin staat voor laten gebeuren, controle loslaten en vertrouwen hebben. Yin is overgave, inwaartse energie.

Waarom worden deze energiën bestempeld als mannelijk en vrouwelijke? Omdat ieder van ons een unieke mix van yin en yang energie in zich meedraagt, waarbij 90% van de vrouwen de yin energie overheerst en bij het mannelijke geslacht 90% de yang energie in grotere mate aanwezig is. Om in balans te zijn zal de levensstijl van een man dus meer gericht zijn op activiteiten die de yang energie opwekken terwijl een vrouw meer yin energie zal moeten toelaten.

Het interessante is dat onze Westerse verwachtingen van vrouwen helemaal niet overeenstemt met het Oosterse begrip van vrouwelijke energie!

Foto: Chloé Vanhoof

INTROSPECTIE

  1. Leef jij merendeels vanuit yin- of yang-energie? (Inwaartse versus uitwaartse energie)
  2. Vind je het moeilijk om tot stilstand te komen, controle los te laten en naar binnen te keren? (Yin energie)
  3. Indien je yoga beoefent: ga je vooral naar actieve/yang lessen (ashtanga, vinyasa, hatha) of yin lessen?
  4. Hoe belangrijk zijn status, materiële bezittingen en goedkeuring van anderen voor jou? (Yang energie)

Wil je graag meer weten over hoe je meer vanuit jouw vrouwelijke yin energie kan leven? Dan is de workshop Mijn Vrouwelijke Essentie perfect voor jou!

Durf alles in vraag te stellen wat jou is aangeleerd rond vrouwelijkheid.
Ga met een open geest op ontdekking, probeer de controle eens los te laten en geef je over aan het moment.

Liefs, Chloé

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *