Bewust leven,  Mindfulness

Mindfulness in mijn leven

Foto’s: Tina Verleysen

Ik wil niet de persoon zijn die mensen iets aanpraat zonder er eerst zelf ervaring mee te hebben. Daarom deel ik vanuit mijn ervaring, mijn visie en mijn gevoel. Wat voor mij werkt, werkt misschien voor jou niet of andersom. Iedereen is uniek en de holistische of alternatieve geneeskunde is voor iedereen een andere ervaring. Dit is perfect normaal en ook goed. Een voorbeeld: essentiële olie van lavendel. Ik vind de geur geweldig en het geeft me rust en positieve herinneringen, voor jou kan de geur net enorm stinken en je misselijk maken. Ik vind de geur van anijs bv niet fijn en jij weer wel. Jij hebt baat bij citrus geuren om je tot rust te komen, ik word er net opgewekter van, enz. Dit zijn maar enkele simpele voorbeelden maar het kan veel complexer zijn ook. Dit even gezegd zijnde, ga ik over tot de kern van wat ik met jullie wil delen.

Mindfulness betekent voor mij een doel in het leven hebben maar ook een manier om mijn lichaam en geest in balans te brengen. Vroeger was mindfulness voor mij gaan werken om de facturen te kunnen betalen en dan eenmaal thuis het huishouden te doen omdat het ‘zo hoorde’. Dit was mij van kinds af aan ingeprent en aangeleerd. Mijn ouders waren helemaal niet echt ambitieus en leken er gelukkig mee te zijn dus waarom ik ook niet.

Klinkt dit herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Mijn keerpunt in deze mindset is gekomen nadat ik chronisch ziek werd. Jaren heb ik me te pletter gewerkt, voor anderen gezorgd en mezelf weggecijferd want het was me zo aangeleerd. Het heeft me ziek en ongelukkig gemaakt. Het deed me nadenken over het leven dat ik had geleid en over het leven dat ik wilde leiden.

Ik stelde me de vraag welk leven in wilde leven. Het antwoord werd snel duidelijk: ik wil een ambitieuze vrouw zijn die iets bereikt in het leven, die zelfstandig wil zijn en meer voor zichzelf op de eerste plaats wil zetten. Iemand totaal anders dan de vrouw die ik al 32 jaar was of dacht te zijn. Ik ben ondertussen al meer dan een jaar aan het werken om deze doelen te bereiken. Succes bouw je langzaam op en komt niet uit de lucht gevallen, voor mij dan toch niet. Succes vraagt doorzetting en elke dag leren uit fouten die je zelf maakt of anderen maken.

Ook ben ik me gaan bewuster worden over wat mindfulness voor mijn lichaam en geest kan betekenen. Wat is goed voor mij en wat niet? Wat kan ik beter doen? Hoe kan ik het beter doen? Tweeëndertig jaar lang dacht ik onder andere dat medicatie goed was want het maakt mensen weer gezond. Maar medicatie maakt meer kapot dan dat het geneest. Ik ga niet zeggen dat medicatie altijd slecht is en onnodig is. Maar in heel wat gevallen kan het op een natuurlijkere, holistische manier aangepakt worden door wat de natuur ons biedt en door onze eigen kracht. Je kan je op bijna alle vlakken gaan ondersteunen door bijvoorbeeld het levenssap van planten in de vorm van essentiële oliën. Je kan je eigen kracht gebruiken om stress te verminderen, je slaap te bevorderen of succesvol te worden. Heel veel zit in ons hoofd en is een mindset, een mindset die je zelf moet activeren en waar je zelf kan in groeien. We zijn krachtiger dan we denken en dat is de natuur ook. Eeuwen geleden wist men dit, maar evolutie is ons dit doen vergeten.

De sceptische ik heeft ondertussen haar mening enorm veranderd over alternatieve geneeskunde omdat ik de kracht zelf ervaar nu ik het een kans heb gegeven. Geneeskrachtige planten in welke vorm dan ook, meditatie, chakra’s, edelstenen, de kracht van de aantrekking, enz. zijn geen zweverig gedoe, maar het zijn dingen die al eeuwen bestaan en ook al eeuwen hun werking hebben bewezen. Alleen willen we het heel vaak niet zien of geloven. Het is allemaal een kwestie van het een kans te geven, net zoals jij jezelf de kan moet geven het leven te leiden dat jij wil. Geloof me, het leven is veel te kort om ongelukkig te zijn. Wees mindful, ontdek je ware jij, leef je mooiste leven.

Heb ik je aan het denken gezet? Leef jij je beste leven? Ik lees heel graag jouw ervaringen of je vragen. Dus mocht je dit willen delen, dan mag je me altijd iets sturen via @diy_nature_wise.

Veel liefs
Tina x

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *