Bewust leven,  Spiritualiteit

Samhain: de traditionele betekenis van 31 oktober

Foto: Steffie Vandierendonck

Oktober is de maand van pompoenen, herfstwandelingen en Halloween. Steeds meer mensen ontdekken echter de traditionele betekenis van 31 oktober en dat stemt me als moderne druïde blij.

Dit punt op het wiel van het jaar markeerde voor onze Keltische voorouders het begin van een nieuw jaar. Het was het moment waarop de sluiers tussen de werelden dun waren. Het feest duurde drie dagen en begon bij zonsondergang.

De traditionele naam Samhain werd uitgesproken als [sow-in]. Het kan zoveel betekenen als het einde van de zomer. Anderen leggen de link naar ‘zaaien’ en oogsten wat je gezaaid hebt. Dit kan zowel letterlijk als figuurlijk gezien worden.

Wat heeft dit met Halloween te maken?

Tijdens Halloween worden grappen gemaakt en gaan kinderen van deur tot deur met de vraag ‘trick or treat’? Deze gewoonte is typisch Amerikaans en groeide dus afgescheiden van het feest dat de mensen in Europa vierden. Toch kan je er gelijkenissen in vinden. 

Onze eigen voorouders geloofden in de Andere wereld als een plaats waarin mysterieuze wezens uit de bossen op 31 oktober dichter bij de huizen kwamen en allerlei dingen uitspookten. Wanneer er melk zuur werd, voorraden gestolen werden of mensen in het bos verloren liepen,… werd dit aan deze wezens toegeschreven. Dat dit samenviel met het feest dat het binnenhalen van de oogst markeerde, was waarschijnlijk geen toeval. Tijdens dit feest kon het harde dagelijkse werk even naast je neergelegd worden. Vooral jongeren die het vaak moeilijk hebben om zich aan vele regels te houden konden op zo’n moment meer vrijheid nemen. Er werd meer toegelaten en dit zorgde er op zijn beurt voor dat er de rest van het jaar minder incidenten waren. Of het dus echt wezens uit de Andere wereld of een groepje jongeren waren? Wie zal het zeggen.

De dunne sluiers tussen de werelden

Halloween moet je eigenlijk lezen als ‘All Hallows Eve’ oftewel ‘de avond voor Allerheiligen.’ Wij kennen deze dagen nog steeds als de periode bij uitstek om onze overleden dierbaren en belangrijke personen uit de Christelijke geschiedenis te herdenken. Het geloof van onze voorouders ging verder. Zij geloofden dat tijdens deze drie dagen het makkelijker was om met je voorouders te communiceren. 

De sluiers tussen de werelden kunnen op verschillende manieren omschreven worden. Je hebt natuurlijk de wereld van de levenden en die van de doden. Wanneer je iets verder graaft, kan het ook slaan op de scheiding tussen de fysieke en de mentale wereld. Je kan het zien als de sluier van de drukke dagelijkse routine die afvalt waardoor je meer op jezelf aangewezen wordt en je je eigen intuïtie beter kan voelen. Verder is het ook stilstaan bij het leven van alledag en je plaats in het grotere geheel. 

Traditioneel vieren

Hoe kan je nu traditioneel vieren in de ware betekenis van dit feest? Hier volgen alvast enkele tips: 

  • Bereid een maaltijd met groenten en vruchten die je zelf geoogst hebt.
  • Doof alle lichten en wordt je even bewust van het donker voor je het nieuwe vuur van het nieuwe jaar aansteekt.
  • Word even stil om je eigen stem te horen en sta stil bij wat het voorbije jaar je gebracht heeft. 
  • Richt een boodschap aan je overleden dierbaren. Weet wel dat dit een emotioneel moment kan zijn en doe dit dan bij voorkeur met gelijkgestemden waarbij je steun en herkenning kan vinden. 
  • Luister naar het kind in jezelf. Wat heb je jezelf de voorbije maanden ontzegd? Wat maakte je vroeger blij? Is dit het goede moment om dit even terug in je leven te brengen?

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en tradities. Deel ze gerust met foto’s en al zodat we elkaar kunnen inspireren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *