Bewust leven,  Respect voor jezelf

Wat is slow living?

Foto: Lynn Claerhout

Slow living, een term waar je tegenwoordig meer en meer over hoort. Naast Covid-19, kan je het zien als de term van 2020, als je het mij vraagt. Maar wat is slow living nu eigenlijk?

In deze maatschappij moet het allemaal snel gaan en kan het soms niet snel genoeg gaan. Dit bezorgt ons lichaam en onze mindset heel veel stress. Daarom kiezen meer en meer mensen bewust voor ‘slow living’. Voor bepaalde momenten echt de tijd nemen voor kleine dingen en daar echt optimaal van genieten.

Slow living is bij mij iets dat mijn aandacht dit jaar heeft getrokken en in mijn leven is gekomen door de lockdown in maart. In een eerder artikel vertelde ik al hoe corona mijn leven heeft veranderd. Ik merk dat ik hier nog steeds achter sta en nog meer ben gegroeid naar het trager leven. 

Door meer tijd te maken voor slow living, merk ik dat ik rustiger ben geworden. Ik maak tijd om te genieten van kleine dingen en ervaar minder stress. Er zijn nog altijd situaties die mij heel veel stress bezorgen maar ik kan er o.a. dankzij slow living beter mee omgaan. 

Slow living hoort bij mij eigenlijk ook bij bewuster leven. Omdat ik bewust een keuze maak om tijd in te plannen om te vertragen en bewuster kies voor welke situatie ik mijn lichaam in zet. Ik heb niet de controle over de tijd en over heel de dag, maar wel over bepaalde momenten waarin ik bewust kies voor mezelf. 

Foto: Esmeralda Frederickx

Wat is slow living eigenlijk voor mij?
+ tips voor jou

 • Thee/infusie kiezen (en even stilstaan bij welke thee ik op dat moment nodig heb): Momenteel kies ik in de namiddag vaak voor de rooibos baked apple van Your Daily Teacup en in de avond voor een rustgevende lavendel-kamille combinatie (die van Mist teas is een aanrader!). Daarna geniet ik bewust. Even focussen op de warmte van mijn kop thee/infusie en genieten van elke slok.
 • Meditatie: Op mijn meditatiekussen zitten en 10 minuutjes mediteren. Even focussen op kleine dingen zoals mijn ademhaling of op mijn mala (een meditatieketting). 
 • Genieten van een warme douche met geuren die ik op dat moment nodig heb. ’s Ochtends en overdag kies ik snel voor een frisse citrusgeur die opwekkend werkt; ’s avonds grijp ik sneller naar een fijne lavendelgeur. 
 • Mijn diffuser opzetten met een fijne etherische olie en bewust een paar keer diep in- en uitademen om de geuren waar te nemen. 
 • Gsm op vliegtuigmodus zetten en een boek lezen. Recente boeken die ik heb gelezen zijn: ‘Het slow living e-book’ van Jennie From the Blog, ‘Reset’ van Lana Bauwens en ‘Generation Hex’ van Elfi de Bruyn.
 • Een bad nemen met een heerlijke bath bomb. Lush heeft er zalige maar Veganly en Oh my goodness ook. 
 • Een wandeling in het bos maken met gsm op vliegtuigmodus: Geen extra prikkels van social media, maar wel genieten van de natuur. 
 • Naar buiten gaan: de geuren en frisse lucht waarnemen en genieten.
 • Een heerlijk voedende maaltijd maken met verschillende smaken erin en erna bewust van genieten. 
 • Ergens naartoe gaan met mijn mama of iemand anders die ik graag zie, een stukje taart eten en genieten van elke hap.

Wat doe jij om trager en bewuster te leven?

Één reactie

 • Helena

  Leuk artikel! Ik had wel al van de term gehoord maar zou het graag wat meer in mijn leven introduceren. Mijn slow living momentje: Samen met Glen gezellig in de zetel al knuffelend een film of serietje kijken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *