Bewust leven

Wikkel jezelf niet in bubbelplastic

Foto: Wiki

Onlangs was ik aan het luisteren naar de podcast van The Minimalists. Ze hadden het over voordelen van minimalisme. Eén daarvan is dat je minder verwachtingen hebt. Je legt de lat lager. Plots had ik een ‘Aha-Erlebnis’. Dit is wat ik al lang in mijn hoofd heb, maar nog nooit onder woorden heb kunnen brengen!

Het gaat erom dat onze tolerantie voor stress lager wordt wanneer we te veel comfort ervaren. Vergelijk het met verwende kinderen die altijd hun zin krijgen. Ervaren zij een alledaags ongemak? Dan weten ze niet hoe ze daarmee moeten omgaan.

Een beetje oncomfortabel

The Minimalists leggen uit dat je het voor jezelf een beetje oncomfortabel moet maken om je veerkracht te verhogen. Stel je voor dat je elke nacht mag slapen op de matras die perfect bij jouw lichaam past. Wil je dan nog slapen op een ‘minder goede’ matras? Misschien zal het ook wel lukken. Maar wellicht zal je wat tegenzin ervaren.

Een goed evenwicht

Volgens The Minimalists worden we te vaak in bubbelplastic gewikkeld. Dat lijkt comfortabel, maar eigenlijk zit je gevangen. Want zodra je iets minder comfortabels ervaart, reageert je lichaam met stress. “Just enough discomfort makes you a stronger person.” Let op: Er moet wel een goed evenwicht zijn. Te veel comfort is dus niet goed, maar te weinig is natuurlijk ook niet wenselijk. ‘Balance is key.’

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *