Bewust leven,  Fysieke gezondheid

Alle voordelen van koude douches

Foto: Rebecca Beelen

Er bestaat geen twijfel dat koude douches goed zijn voor het wakker worden. Hoewel de meeste mensen geen zin hebben om van ’s ochtends vroeg al geconfronteerd te worden met zulke temperatuurshocks, raden we aan om het toch een keer te testen! Er zijn namelijk vele voordelen aan het nemen van een koude douche!

Voordelen voor de lichamelijke en emotionele immuniteit

We weten ondertussen allemaal dat het niet DE koude is die een verkoudheid veroorzaakt, maar eerder virussen ‘activeert’. Door regelmatig koude douches te nemen, activeren we viruswerende cytokines in ons lichaam.

Bovendien is het nemen van een koude douche goed om ontstekingen in het lichaam te verminderen, en dus kan het ook (op een indirecte manier) de kans op kanker verminderen. Want herhaaldelijke ontstekingen in het lichaam verhogen de kans op kanker.

Wat bedoelen we met emotionele immuniteit, vraag je? Zoals je weet is een koude douche minder aangenaam dan een warme douche, op dezelfde manier als we ontspannende momenten zonder stress leuker vinden dan momenten met stress en inspanning. Het is dit contrast dat we willen rechttrekken met koude douches. Het is een mentale oefening om warme en koude douches als evenwaardig te ervaren, en niet te oordelen of te veel te zeuren hoe vreselijk het is (jij doet dat ook, geef het maar toe). Zo help je jezelf een heel eind vooruit door weerstand op te bouwen en hou je het hoofd ‘koel’ in andere stressvolle situaties. Pun intended!

Voordelen voor de bloedsomloop en het lymfesysteem

Wanneer je je lichaam blootstelt aan koude temperaturen, krijg je een vernauwing van de bloedvaten, en wanneer je blootgesteld wordt aan warmte gaan de bloedvaten verwijden. De oefening van het afwisselen van temperaturen onder de douche helpt om de tonus van de bloedvaten te verbeteren.

Bij koude trekken de spieren samen in een poging om de warmte bij te houden, wat ons lichaam echt ten goede komt voor de toniciteit van de spieren en het vrijgeven van giftige stoffen, die afgedreven kunnen worden via het lymfesysteem.

Voordelen voor het metabolisme

Er is een verschil tussen witte vetcellen en bruine vetcellen. Bruin vet bevat meer celorgaantjes die voor energieomzet zorgen. Simpel gezegd: bruin vet verbruikt meer energie en genereert meer warmte. Mensen die in koude oorden leven, hebben meer bruin vet omdat hun lichaam is aangepast aan het produceren van warmte.

Regelmatig een koude douche nemen kan dus ook erg helpen met het aanmaken van meer bruin vet, en dus ook met het verbranden van calorieën. Natuurlijk moeten we erbij zeggen dat dit helemaal geen methode is voor gewichtsverlies.

Je zou bijna gaan denken dat je van koude douches geërgerd aan de dag begint, maar eigenlijk is het een ontzettende mood booster! Je concentratievermogen schiet de lucht in, dus goodbye brain fog! Dit is mijn favoriete eigenschap van koude douches en daarvoor alleen doe ik het al.

Op de meeste websites wordt aangeraden om het ’s ochtends te doen, maar wij zeggen dat het kan op eender welk moment van de dag. ’s Avonds is het minst ideale moment, aangezien we in plaats van focus eerder willen overschakelen op rust en spierontspanning.

Neem jij soms een koude douche? Of wil je het vanaf nu gaan proberen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *