Foto: Chloé Vanhoof

Als millenial ben ik (en de generatie van mijn ouders) opgegroeid met het idee dat vrouwen alles kunnen. Dat het heel normaal is om een carrière uit te bouwen, je dromen na te jagen, een huishouden te runnen, een gepassioneerde vrouw en liefdevolle mama te zijn.

De wereld ligt aan onze voeten.

De goedbedoelde vrijheid die deze boodschap ons had moeten bezorgen werd in praktijk jammer genoeg vertaald in torenhoge verwachtingen en een immense druk op onze shouders.

We streven constant naar een ideaalbeeld dat vraagt om 48 uur tijd per dag en geen moment van zwakte toelaat.
Het isoleert ons aangezien er verwacht wordt dat we ‘alles zelf kunnen’ en niet langer de hulp van een gemeenschap nodig hebben.

Het keert ons tegen elkaar aangezien we competitie voelen van alle andere vrouwen die naar de buitenwereld wél alle touwtjes strak in handen lijken te hebben.

Kortom het geeft ons het gevoel dat we constant tekort doen.

Laten we deze taboe voor eens en altijd ontkrachten. Streven naar perfectionisme creëert geen droomleven maar is een recept voor stress, onzekerheid, angst en burn-out.

Tips tegen perfectionisme

Durf om hulp vragen: van je man, kinderen of een vriendin. Begin klein bv: Zou jij even naar de winkel willen gaan? Zou jij de kinderen kunnen wegbrengen? Als je langskomt, kan je dan aub zelf drank meebrengen? Mogen de kinderen even komen spelen?

Stel jezelf open en kwetsbaar op. Wees eerlijk tegen je partner of vriendin over welke verwachtingen je moeilijk vervult krijgt. Gooi het open op tafel en ga in dialoog over hoe het ook anders kan.

Zeg wat vaker nee. Tegen alles waar je nu eens geen zin in hebt.

Introspectie

Hou jij minder van je vrienden of familie omdat ze ergens niet goed in zijn?

Is er iemand in jouw omgeving die ‘alles op orde’ lijkt te hebben? Probeer dan eens iets voor haar te doen, de kans is groot dat dit enkel schijn is.

Wat betekent success voor jou?

Wat doe je écht niet graag? Kan je deze taken uit handen geven?

Perfect zijn is niet de norm. Laten we streven naar menselijk zijn.
Inclusief onzekerheden, moeilijke dagen en gebreken.

Inspireer anderen om kwetsbaar en authentiek door het leven te gaan.

Geef jezelf de toestemming om helemaal en volledig jezelf te mogen zijn.

Liefs, Chloé

Pin It on Pinterest

Share This