Ecologie

Review: Uitwisbare notitieboekjes van MOYU

Foto’s: Esmeralda Frederickx en Lynn Claerhout

Esmee en Lynn hebben al een jaar een uitwisbaar notitieboekje. De naam zegt het zelf: Je schrijft erin en wist nadien de inhoud weer weg. Papier bespaard!

Toen vroeg Moyu aan hen of ze een uitwisbaar notitieboekje van hun merk wilden proberen. Maar hadden toch al eentje? Ja, maar Moyu was anders. Lees verder als je wil weten waarom.

Lynn en Esmee mochten elk een notitieboekje testen. Lynn koos voor een donkerblauw ringbandboekje in A5-formaat. Esmee kreeg een rood premium notitieboek in A5-formaat en kocht zelf een ringband notitieboek in A6 voor onderweg.

De bladzijden van Moyu zijn uit steenpapier. Dat is een heel sterke soort van papier. Daarop schrijf je met een pen van Frixion. Daar heb je misschien al van gehoord. Die pen kan je uitwissen door de warmte van wrijving (‘friction’). Een Frixion-pen kan je gebruiken op gewoon papier dat van bomen komt. Waarom heb je dan nog een Moyu-boekje nodig? Omdat Moyu dat steenpapier gebruikt. Dat kan je tot wel 500 keer opnieuw gebruiken. Een gewoon papier kan je heel moeilijk uitwissen zonder het kapot te maken.

Hoe werkt Frixion op Moyu? Je schrijft wat je wil. Daarna wacht je acht seconden. De tekst is dan opgedroogd. Je kan er met je vinger overheen gaan, en de woorden worden niet uitgesmeerd. Optioneel: maak nu een foto van je notities, als je ze wil bewaren. Je boodschappenlijstje van vorige week hoef je niet per se in te scannen, maar creatieve hersenspinsels wil je misschien wel bijhouden in een digitale map. Nu kan je, als je dat wil, de woorden uitvegen met een nat doekje. Dat gaat heel vlot. Ook als je tekst al enkele maanden of zelfs een jaar in je boekje staat, volgens Moyu. Dat hebben Lynn en Esmee nog niet kunnen testen, maar we geloven Moyu.

Wat vinden Esmee en Lynn nu van hun nieuwe notitieboekjes?

Lynn

“Ik gebruikte al een jaar een ander uitwisbaar notitieboekje, maar dat is niet zo makkelijk uit te wissen. Ik moest redelijk hard wrijven met een nat doekje. Voor Moyu gebruik ik net hetzelfde natte doekje, en mijn schrijfsels verdwijnen meteen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik wil niet keihard zitten schrobben tot mijn arm pijn doet.

Hier zie je een bladzijde waarvan ik de tekst uitgeveegd heb. Als je goed kijkt, zie je enkele strepen, maar ze zijn amper merkbaar en dus zeker niet storend.

Ik vind ook dat de pen heel fijn over het gladde papier glijdt. Je zou misschien denken dat steenpapier ruw is, maar het materiaal voelt heel aangenaam.

Ik vind het ook handig dat er al lijntjes en andere indelingen op de bladzijden staan. Zo hoef je zelf niets meer te tekenen. Ikzelf heb een boekje met lijntjes, puntjes (‘dots’ zoals in een bullet journal), een takenlijst waarvan je de bolletjes kan aanvinken, en een weekoverzicht.

Ondanks het ‘steenpapier’ is het boekje niet zo zwaar. Ik heb het op mijn keukenweegschaal gelegd: 271 gram. Ideaal formaat en gewicht om mee te nemen in mijn handtas.”

Esmee

Zelf had ik hiervoor ook al een ander. Maar ik vond de werking niet ideaal.  Dat andere werkt met een stiftje van Stabilo, waarbij je al echt moet zoeken om de vulling ervan te vinden. Het voordeel aan Moyu is dat ze werken met Frixion-pennen van Papermate. Dat viel mij meteen op en het voordeel daarvan? Die hervullingen vind je echt bijna overal. Zo weet ik dat ik deze hervullingen in de Standaard Boekhandel kan vinden en dat vind ik echt een meerwaarde. Dus geen stress als mijn pen ooit leeg is.

Daarnaast vind ik het heel fijn schrijven op het papier van Moyu. Het schrijven is super aangenaam en erg vlot. Alleen was ik niet echt snugger in het begin. Zo dacht ik dat je het moest uitwissen met de achterkant van de Frixion-pen. Tot ik opeens een eurekamoment kreeg en bedacht dat het doekje er wel met een reden bij zat. Wat blijkt? Dat je het doekje best even nat maakt met water en dan verdwijnen de zinnen als sneeuw voor de zon. Super handig gewoon! Veel aangenamer ook.

Het boekje ziet er echt stevig uit en voelt echt luxueus aan ook. Ik ben blij dat ik het kleine boekje ook nog heb gekocht want het is zo handig in gebruik. Dit boekje kan ik trouwens in de zak steken van mijn verplegersschort. Zo kan ik al mijn ideetjes noteren die ik op de meest bizarre momenten krijg. Ideaal gewoon!”

Ook leuk om te weten: Dankzij Moyu zijn er al 7.250 bomen geplant! Zo werken ze samen met Trees for Kenya en per aankoop van één boekje planten zij een boom. 

Het notitieboekje van Lynn kost 26,95 euro. De premium notitieboek van Esmee kost 34,95 euro en het A6-boekje kost 16,95 euro. 

Meer info: www.moyu-notebooks.com

Heb jij al eens een uitwisbaar notitieboekje gebruikt? Het lijkt ons ook een ideaal kerstcadeau!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *