Ecologie,  Respect voor de natuur

Ecologisch kuisen? Met Ecopods!

Foto’s: Esmeralda Frederickx

Lynn heeft al een heel artikel gewijd aan ecologisch schoonmaken. Wat super interessant is, natuurlijk. Alleen, ik geef eerlijk toe: ik ben wel lui. Zeker op vlak van schoonmaken. Ten eerste is kuisen absoluuuut iets dat ik niet graag doe. Ten tweede, schoonmaakproducten nog eens zelf maken? Not gonna happen. Gelukkig zijn er voor de luie (en drukke) mensen onder ons alternatieven. Je kan tegenwoordig heel makkelijk ecologisch schoonmaken zonder dat je alles zelf moet maken. Eerlijk? Ecopods maakt dit voor jou nog makkelijker.

Ecopods heeft mij vrijblijvend een pakket gestuurd om uit te testen en natuurlijk doe ik zoiets met plezier. Ecopods zijn eigenlijk pods (zoals je ze kent voor bijvoorbeeld je wasmachine) met schoonmaakmiddel die je in je verstuiver doet (je kan deze kopen of je kan eentje hergebruiken van een ander schoonmaakmiddel), je verdunt deze met water , je wacht even en je schudt (zodat het product gemixt is met het water) en je hebt schoonmaakmiddel.
Zelf hebben ze vier varianten. Een allesreiniger, een ontvetter, een reiniger voor de vloeren en eentje voor het sanitair. 

Ecopods zijn er eigenlijk gekomen om huishoudhulpen te helpen. Die mensen komen heel de dag door in contact met verschillende producten, wat niet ideaal is voor onder andere hun huid. Ze hebben gezocht naar een product dat zacht is in gebruik en doet wat het belooft. Kort samengevat: Ecopods zorgt ervoor dat je kan schoonmaken op een duurzame manier zonder in te boeten in comfort.

De vloerreiniger. Zoals je ziet is dit een heel kleine pod (zeker als de rest ziet op de achtergrond). De bedoeling is dat je deze in een emmer water doet (van minstens 5 liter tot maximum 10 liter) en volledig laat oplossen. Daarna kan je dit gebruiken om je vloeren te kuisen en het is bijna magie.
Echt serieus. Ik heb hier een varken eerste klas rond lopen, Tina de pupper wel te verstaan, en ik heb een witte vloer. Geen topcombinatie, ik weet het. Dus die gaat heel graag spelen in de tuin en het is nu herfst. Wat wil dat zeggen, met zo’n graafmachine als Tina? Bingo, vuile poten. Als je één keer vergeet haar poten af te vegen nadat ze buiten is geweest, zie je overal haar poten. Zwarte hondenpoten overal. Gelukkig bestaat er dan zoiets als dit product.

Ten eerste, in zo’n zakje zitten 40(!) pods. Dus 40 emmers met water die je kan vullen waarmee je je vloer kan schoonmaken.
Ten tweede, dit is echt bijna hetzelfde als magie. Een dweil met dit product erover en mijn vloer is weer wit. 

Heel handig in gebruik, heel zacht voor mijn huid ook (bij sommige kuisproducten voelt de huid van mijn handen soms heel trekkerig aan, bij deze totaal geen last van). 

Dan de sanireiniger. Zoals je ziet, is deze pod groter. De bedoeling? Deze pod doe je in deze fles, je doet er water bij, je wacht even en je schudt met de fles (zodat het product mooi gemengd is met het water) en je kan dit gebruiken. Dit kan je gebruiken voor je wc maar ook bijvoobeeld voor je badkamer. Het heeft een ontkalkende werking en zorgt ervoor dat je badkamer en wc glanzen. 

Ik heb een bad uit de jaren stilletjes. Nog zo’n mooi groen bad inclusief bijhorende tegels en ik heb het eigenlijk wat opgegeven om dit echt volledig te laten glanzen. Maar dit product maakt mijn badkamer wel proper, net zoals het doet voor mijn toilet. Ik gebruik dit regelmatig en door dat het zo makkelijk in gebruik is, hou ik (ja ik , Miss. ik-haat-schoonmaken) het vol om mijn badkamer netjes te houden. Een succes op zich, al zeg ik het zelf.

Dan de ontvetter. Zoals je ziet, weer een grote pod die je in de aluminiumfles kunt doen, water erbij, even wachten, schudden en oplossen die handel. Deze gebruik ik eigenlijk vooral in de keuken. Voornamelijk op mijn kookvuur en om bijvoorbeeld mijn microgolfoven te kuisen. Ideaal product dat voor mij in de keuken onmisbaar is geworden. Ik spray dit product op het vuil, laat het even intrekken, met een propere vod/schoteldoek erover en het is proper.

En dan last but definitely not least, de allesreiniger. Echt serieus, mannen. Dit product is momenteel mijn holy grail. Nooit gedacht dat ik dit over een kuisproduct ging zeggen, trouwens. Ik heb dus AL mijn keukenkastjes uitgemest en gekuist en in één van de kastjes was caramelsaus uitgelopen. Heel fijn hoor. Zo’n sticky vlek in je kastjes. Mijn man kwam al meteen met: ik zal een schuursponsje nemen, MAAR ik was zo koppig en mijn ego had zoiets van : ik geloof hier keihard in dat product. Dus ik zei meteen: “Nee, we gaan dit product gebruiken en ik durf ervoor te wedden dat dit product dit oplost”. Amai, gelukkig had mijn ego gelijk. Ik heb op die vlek gesprayd met dit product, even laten intrekken en dan met een vod erover en serieus: die vlek was weg. Zonder schrobben of boenen. Dit is een product dat ik eigenlijk gewoon op mijn aanrecht laat staan omdat ik het eigenlijk voor alles bijna gebruik in huis. Is er ergens stof of een kastje dat gepoetst moet worden? Even dit product erbij, sprayen, erover gaan met een vod en klaar.

Algemene indruk over Ecopods

Ten eerste: Ik vind pods geniaal. De meeste producten bestaan toch grotendeels uit water en door dit systeem zorg je ervoor dat je enkel de actieve bestanddelen van een product vervoert in plaats van eigenlijk water.
Ten tweede: de pods zijn natuurlijk, duurzaam, zacht voor de huid en de verpakking is blijkbaar ook composteerbaar. Daarnaast zijn er vele verpakkingsvrije winkels die ecopods ook aanbieden, waardoor je helemaal geen verpakking meer nodig voor deze producten. Ideaal voor de luie mens die ook natuurlijk wil schoonmaken. Zoals ik dus.

Zoals je merkt, ben ik echt enthousiast over deze producten. Ik vind ze heel handig in gebruik, ze zorgen voor geen onnodige verpakking en ze doet hun werk ook echt goed.

Daarnaast kan je kiezen: als je al een verstuiver hebt liggen, kan je perfect de ecopods aparts kopen. Mocht je geen verstuivers hebben, kan je ook perfect bij hen een pakket kopen met verstuivers en pods. Omwille van iedereen de kans te geven, hebben ze verschillende pakketten die ze verkopen. Zo verkopen ze één met de pods en de verstuivers in plastic (die vind je hier) of met de verstuivers in aluminium (die vind je hier). 

Gelukkig kan ik jullie blij maken met een kortingscode. Met de kortingscode: 10heartfullyconscious (tot 1/12) krijg je 10% korting op je aankoop. 

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Dit beïnvloedt mijn mening echter niet. * 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *