Bewust leven

Wat is genoeg?

Foto: Lynn Claerhout

Ryan Nicodemus van The Minimalists werkte vroeger in een groot bedrijf. Hij had ook een hoge functie en verdiende veel geld. Op een dag wilde hij een auto van Tesla kopen. Want hij dacht dat hij daarvan gelukkig zou worden. Dat bleek niet zo te zijn. “It doesn’t give you the result that you anticipated”, liet hij weten.

We houden van ‘anticipation’, of in het Nederlands: ‘voorpret’. Uitkijken naar een bijzondere reis blijkt soms leuker te zijn dan de reis zelf. En soms verwacht je te veel van iets. De werkelijkheid kan dan niet voldoen aan jouw verwachtingen. 

Bovendien willen we altijd maar meer en beter. Dat heet in het Engels de ‘hedonic treadmill’. Wanneer Ryan zijn Tesla gekocht had, raakte hij eraan gewend en wilde hij weer iets nieuws. De Tesla was nog steeds splinternieuw, maar de ‘hedonic treadmill’ sloeg toe. Alles wat ooit nieuw was, wordt ooit ‘oud’. Het is belangrijk om dit te beseffen.

Heb je een dak boven je hoofd? Heb je eten en drinken? En vrienden? Besef dan dat je wellicht genoeg hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *