Foto: Steffie Vandierendonck

Deze zomer las ik terug de boekenreeks de Aardkinderen van Jean M. Auel. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die 35.000 jaar geleden leefde en opgevoed werd in een stam. Wat ik hierin altijd fascinerend vond, is hoe iedereen daar zijn eigen totemdier had. 

Bij ons worden totemdieren vooral nog gebruikt bij de scouts, maar de betekenis in het boek is meer wat we vandaag de dag een spirit animal zouden noemen.

Wat is een totemdier of spirit animal?

De betekenis kan voor iedereen verschillend zijn dus kan ik hier alleen meegeven hoe ik het zelf ervaar. 

Elk dier heeft een bepaalde eigenschap. Wij kennen zelf die eigenschappen aan hen toe door ze te observeren of door wat we aangeleerd krijgen. Zo is een beer sterk, een uil is wijs, een vos is sluw, …

Er zijn nu verschillende manieren om met je spirit animal aan de slag te gaan. 

Manier 1: Je kiest zelf een dier uit

Welk dier spreekt je aan? Misschien wordt je van nature aangetrokken door een bepaalde vogel of de vlinders die je altijd in je tuin ziet. Vervolgens kan je meer over dit dier te weten komen. Dit doe je best op de manier waarop ik er tijdens mijn druïdenopleiding heb mee leren werken. Ga eerst intuïtief met het dier aan de slag. Schrijf op wat het dier volgens jou wil zeggen.

Wat trekt je erin aan? Is het de manier waarop het beweegt? De kleuren?

Vind je het fascinerend hoe het dier voor zijn jongen zorgt of net helemaal vrij lijkt te zijn?

Neem voldoende tijd om alle eigenschappen neer te pennen die bij je opkomen. Misschien wil je er zelfs een nachtje over slapen of er een meditatie rond doen. In een volgend artikel gaan we dieper in op hoe je met je spirit animal kan communiceren.

Pas wanneer je zelf voldoende tijd met je gekozen spirit animal hebt doorgebracht ga je de betekenis opzoeken die anderen aan dit dier toekennen. Misschien ontdek je hierbij nieuwe eigenschappen. Misschien krijg je andere inzichten. Maar wie weet ontdek je ook dingen die niet stroken met je eigen gevoel. Ook dit is interessant om even bij stil te staan.

In de lenormandkaarten bijvoorbeeld wordt een slang eerder negatief afgestempeld. Maar het kan ook staan voor uit je vel groeien. Het kan betekenen dat je een bepaalde situatie ontgroeide. Op het eerste moment zal je dit zelf waarschijnlijk als onaangenaam ervaren, maar later zal je inzien hoe noodzakelijk de groei was. 

Manier 2: Je kiest een eigenschap uit

Soms kunnen er momenten in het leven zijn waarop je nood hebt aan een bepaalde eigenschap. Je bent op zoek naar meer rust, creativiteit, kracht,… In dit geval kan het nuttig zijn om een dier uit te zoeken dat symbool staat voor deze eigenschap. Je gaat dus een beetje anders te werk dan in situatie 1 en gaat nu wel eerst het nodige opzoekwerk doen. Ook nu raad ik je echter aan om zo weinig mogelijk op te zoeken en wanneer je een dier koos er ook eerst je eigen kennis over neer te pennen.

Hoe beweegt het dier zich? Hoe leeft het?
Is het normaal ‘s nachts of overdag actief?

Maak je vertrouwd met het spirit animal. Kruip als het ware in zijn of haar huid.

Door meer over het dier te leren zal je meer van de gewenste eigenschap in je leven brengen. Andersom kan je telkens je meer van de eigenschap nodig hebt aan het dier denken om er kracht uit te putten. Sommige mensen dragen een afbeelding van het dier bij zich terwijl ze aan de eigenschap denken. Anderen maken een tekening of foto van het dier en hangen die uit waar ze er vaak naar kunnen kijken. 

Hoe dan ook is het een leerproces. Hoe vaker je er mee aan de slag gaat hoe meer je ervan leert. Soms ontdek je maanden later nog een nieuwe eigenschap of valt een puzzelstukje op zijn plaats. 

In een volgend artikel ontdek je meer over het verschil tussen totemdieren en spirit animals en hoe je met hen kan communiceren.

Pin It on Pinterest

Share This