Voeding en dranken

Matcha, het groene goud

Foto’s: Ripley

Watcha? MATCHA! Al eeuwen een bekende drank én ingrediënt in Japan, sinds enkele jaren in opmars in ons land, Matcha thee ook wel de beste creatie van de Camellia Sinensis plant! 

Ikzelf heb matcha een 14-tal jaar geleden voor de eerste keer ontdekt, als een bolletje mintgroen ijs bij een dessertje in de Antwerpse Wagamama. Ik was meteen verkocht door de speciale zoete smaak met een bittere ondertoon maar een zakje matcha hier in België vinden was gewoon onmogelijk. Na lang zoeken op het wereld wijde web vond ik wat ik zocht, vooral op Amerikaanse websites. Het was duur, lang wachten en hopen dat er geen douane kosten bij zouden komen, maar ik moest en zou mijn matcha hebben!

Wat is matcha nu eigenlijk?

Het is groene thee, zoveel is duidelijk. Maar in de plaats van de gedroogde theeblaadjes die we in water laten trekken zijn dit groene theeblaadjes die verwerkt zijn tot poeder. Als we matcha consumeren dan krijgen we de hele blaadjes én hun benefits naar binnen in plaats van alleen het aftreksel.

Matcha is dus groene thee maar dan een super versie! Groene thee, de hard werkende Clark Kent. Matcha, de onverslaanbare Superman!

Wist je dat 1 kop matcha gelijkstaat aan 10 koppen groene thee? Deze geeft je de boost die je nodig hebt in de ochtend om de dag goed door te komen!

Matcha is de gezonde vervanger van koffie die er voor zorgt dat je wel meer dan 4 uur lang een opkikker krijgt, waarbij koffie maar een korte kleine piek heeft en je meerdere koppen moet drinken om actief te kunnen blijven. In tegenstelling tot koffie laat matcha ook geen onaangename adem achter en zitten er enorm veel health benefits aan verbonden zoals: 

  • hoog in antioxidanten 
  • boost je energie levels
  • bevorderd de gemoedstoestand
  • boost je immuunsysteem 
  • stimuleert je metabolisme en werkt detoxing 
  • boost je concentratie vermogen
  • verlaagt de cholesterol 
  • houd het suikerpeil van diabetici stagnant
  • geeft je huid een boost en een glow
  • Matcha is gewoon enorm lekker

Het is niet altijd even evident om een ‘premium grade’ matcha te vinden hier in België en ik kan (en wil) jullie ook maar 1 adres meegeven waar je ‘de real deal’ kan kopen. De beste kwaliteit matcha voor de correcte prijs vind je bij Café Couture. Zij hebben een afhaalpunt in Antwerpen stad en een online shop (met nog veel meer dan matcha alleen) www.cafecouture.eu

In mijn volgende artikels leg ik uit hoe je de beste kwaliteit matcha kan herkennen, hoe je op de traditionele Japanse manier matcha thee maakt, hoe je een matcha frappe thuis maakt én hoe je matcha in desserts kan verwerken! 

2 reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *