Bewust leven,  Respect voor jezelf

Brief aan mijn 26-jarige ik

Fotograaf: Geert Pieters

Vandaag 18 november is het feest. Feest want ik ben jarig! Hoera!
27 jaar oud alweer. Ik kijk altijd graag terug op het voorbije jaar en ik wil dit met jullie delen. Daarom ga ik het in een brief-vorm doen naar mezelf. Naar mezelf in het verleden.
Lezen jullie mee?

Lieve Esmeralda,

Vandaag ben je alweer 27 jaar oud geworden. Hoera. Feest!
Ik weet het nog goed, dat wanneer je 26 jaar oud werd je het er moeilijk mee had. Afscheid nemen van je 25 jarige ik en stilaan dichter naar de 30 jaar gaan.
Die 30 jaar komt nu helemaal dichterbij. 30 voelt aan alsof je dan echt je leven op de rails moet hebben. Gedaan met jongvolwassen te zijn, welkom bij de echte volwassenenclub.

Maar lieve Esmee, als er iets is dat je het voorbije jaar hebt geleerd dan is het wel dat je uzelf nooit volwassen gaat noemen. Zoals Peter Pan het zegt: “Don’t grow up! It’s a trap.” Dat is ondertussen je lijfspreuk geworden. Je hebt geleerd te zijn wie je bent en je niet meer daar voor te schamen. Vroeger had je schrik, om alternatiever gekleed te gaan en een andere visie op het leven te hebben dan het grote gedeelte van de maatschappij. Terwijl nu heb je hier juist je kenmerk van gemaakt. Je hebt je eigen mooie , unieke visie op het leven , op de wereld en je bent hier trots op.
Wat een opluchting!

Had ik je vorig jaar verteld dat in 2020 zou stoppen met burlesque, je lichtblonde haren zou opgeven en van je koffie verslaving zou af geraken, je had verteld dat ik zot was. Maar toch bij deze. In 2020 besloot je dat het genoeg was geweest met de burlesque. Je hebt hier je redenen voor en je hebt hier 100% gelijk in. Modellenwerk heb je ook stopgezet en door te stoppen met die combinatie ben je leren houden van jezelf. Je hebt geleerd dat je mooi bent , zoals je bent. Terwijl daarvoor het stemmetje in je hoofd bleef dat je moest vermageren, liefst gespierd zijn en dat je eigenlijk nooit mooi genoeg was. Wat een zonde dat je dat jaren aan een stuk hebt geloofd. Ondertussen weet je wel beter. Je zelfbeeld hangt niet meer af van andere mensen maar van jezelf. Jezelf graag zien, daar heb je het voorbije jaar mooie stappen in gezet. Je lichtblonde haren heb je opgegeven toen alle kappers dicht gingen door een lockdown (ja er is zoiets als het corona virus gekomen. Ik vertel je later daar meer over) en ook omdat je merkte dat het echte schade toebracht aan je haren. Door een vriendin heb je het geverfd met henna. Met als gevolg dat je oranje/rossig haar hebt. JA, je leest dat goed oranje. Als er één oranje hater was, dan was jij het wel. Maar toch, zie, het staat je goed. Net zoals de kleur oranje ook. Bizar hé. Ik had dit nooit van jou verwacht. Maar je haren voelt veel gezonder aan en eerlijk? Het is ook veel goedkoper. Mooi meegenomen.

Het voorbije jaar heb je ook een tegenslag gehad. Er is namelijk een chronische ziekte bij jou ontdekt. Een chronische ziekte dat je leven met momenten echt een hel maakte en waardoor jij je toevlucht zocht tot morfineprepraten en daarna besloot dat pijn nog beter is dan heel de dag “woozy” te zijn hiervan. Die ziekte heeft een naam: endometriose. Maar je zou Esmee niet zijn moest je hier ook niet iets goeds mee doen. Je besloot dit avontuur naar deze diagnose te delen en daarna je verdere avontuur ook. Je hebt er voor gezegd dat vele mensen zich bewust zijn van dat menstruatiepijn echt NIET OK IS en dat het niet bij iedereen makkelijk is voor een kindje krijgen. Heel veel mensen vonden herkenning in je verhaal en je gaf deze vrouwen een stem. Good job girl!

Waar ik in dit verhaal het meeste trots op ben? Je bent zo mooi gegroeid. Hiervoor kon je absoluut

niet met tegenslagen om, ookal heb je er al heel veel meegemaakt. Maar nu ? Je besloot dat deze ziekte je niet klein kreeg en in plaats van weg te vluchten, heb je beter geleerd met een tegenslag om te gaan. Wauw. Mijn mond valt open als ik dit typ.

Het voorbije jaar ben je ook eindelijk getrouwd met je grote liefde. Alleen heeft het leuke corona virus er voor gezorgd dat je geen feest had in de mooie zaal El dorado maar je hebt wel een prachtige dag gehad. Heel intiem, eigenlijk zoals je het vroeger wou. Het is een dag waar je met heel veel plezier aan gaat terug denken.

Daarnaast , waar ik het meeste trots voor op je ben. Je hebt een prachtig merk op de wereld gezet. Je bent samen met Lynn begonnen aan de blog Heartfully Conscious. In oorsprong een plaats waar jullie wereld mee gingen nemen naar een groenere, duurzamere levensstijl. Maar ondertussen is het je plekje op het web geworden waar jij met 8 andere toppers, mensen meeneemt in een levensstijl dat hoort in volgende categorieën: ecologisch, duurzaam, bewust met een spirituele tint.
Je hebt laten zien dat je taboe’s haat en dat niet perfect zijn oké is. Je inspireert dagelijks mensen om toch hun best te doen voor een mooiere wereld, op hun tempo.

Over die koffie verslaving nog eventjes. Wist jij dat jij een vroege shift kan doen zonder om 5uur ’s ochtends je tas koffie te drinken? Nee? Ik ook niet maar je hebt het wel bewezen. Door endometriose te krijgen, ben je verschoten en ben je bewuster van je lichaam. Je aanziet dit eigenlijk als je lichaam dat kei hard op de noodrem heeft geduwd en je hebt je levensstijl enorm aangepast. Niet enkel hierdoor hoor, ook gewoon omdat je ermee bezig was door je blog op te starten. Maar je hebt wel informatie ingewonnen en je zet nu stapjes van een veganistische levensstijl naar een whole foods plant based etensstijl. Daarnaast heb je dus geleerd dat cafeïne niet goed is voor je lijf, dus drink je max 2 tassen koffie per dag. Er zijn zelfs dagen dat je geen koffie drinkt. Way to go girl!

Momenteel ben je aan het leren om jezelf op nr 1 te zetten. Je ziet jezelf meer en meer als een prioriteit aan. Dat werd eigenlijk wel eens tijd, dat je voor jezelf kiest en andere mensen achter jou zet qua prioriteiten. Je hebt geleerd jezelf graag te zien en je bent veel liever naar jezelf toe.

Lieve Esmee, je bent het voorbije jaar zo hard gegroeid en ik ben trots op je.
Maar eerlijk? Ik hoop oprecht dat ik volgend jaar een brief naar je kan schrijven waar er in vermeld staat dat je mama bent geworden of in wording bent. Want dat is je grote wens momenteel. Je bent volop in onderzoeksfase nu en hopelijk stap je in 2021 in een fertiliteitstraject en lukt het. Ik wens je toekomstige zelf heel veel geluk en zal veel kaarsjes branden dat het mag lukken.

Esmee uit het verleden, je mag trots zijn op waar je nu staat. Ik ben dat toch.

Liefs,
Esmee die nu 27 jaar oud is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *