Bewust leven

Wat ik heb geleerd dankzij Heartfully Conscious

Fotograaf: Geert Pieters

Op 1 december bestonden we één jaar. Eén jaar Heartfully Conscious al. De tijd vliegt, dat is duidelijk. Maar wat heb ik juist allemaal geleerd na één jaar Heartfully Conscious? Ik neem je hieronder even mee.

Ecologisch en groen leven

Als eerste heb ik hierin heel veel geleerd en het belangrijkste voor mij is hierin: elke stap telt.

Daarnaast heb ik ook geleerd dat je niet zozeer naar de verpakking moet kijken, maar naar het product in de verpakking. Zo is het veel beter voor de aarde om veganistisch/plantaardig te eten en dus ook te kiezen voor een vegan burger in een plastic verpakking dan dat je vlees eet. Zo hebben vlees en zuivel een enorme impact op de aarde, die je dus perfect kan vermijden door een plantaardige/veganistische levensstijl.

Wat verzorging en schoonmaakproducten betreft: Sinds maart kleur ik mijn haar met henna, in plaats van met chemische producten. (Voordien liet ik mijn haar blonderen bij de kapper). Veel gezonder voor mijn haar en ook een pak voordeliger. Niet alleen mijn haar is gelukkig, maar mijn portemonnee ook. Daarnaast heb ik een groot stuk uit mijn verzorgingsroutine kunnen veranderen naar natuurlijke producten. Mijn gezichtsverzorging is al 100% natuurlijk, mijn make up nog maar 10% . Stap voor stap, ik kom er wel. Ik heb ook shampoo- en conditionerbars ontdekt en wil niets anders meer.

Wat voeding betreft, heb ik hierboven al aangegeven: ik eet plantaardig/veganistisch en daarmee maak ik al een groot verschil voor de aarde. Daarnaast probeer ik ook nog regelmatig naar de verpakkingsvrije winkel te gaan. Ook heb ik geleerd dat je eigen granola maken poepsimpel is en heb ik de laatste maanden echt verschillende soorten groenten ontdekt en leren klaarmaken. Vegan eten, eenzijdig? Dan moet je bij mij eens les volgen, zodat ik je kan laten zien dat dit absoluut niet zo is.

Bewust leven

Ik heb het voorbije jaar geleerd om meer op mijn rem te staan en niet enkel op mijn noodrem. Zo heb ik de natuur helemaal ontdekt. Ik ga bijna elke week langs een park dat op 10 minuten wandelen is, om even tot rust te komen. Ik merk echt dat ik helemaal oplaad door in de natuur te zijn en daar even te verdwalen. Daarnaast geniet ik meer en meer bewust van thee. Ik drink liters thee tegenwoordig (om mijn koffietjes te compenseren) en ik maak hier ook echt zen-momentjes van. Ik kies op gevoel de thee waar ik op dat moment nood aan heb, ik geniet van de kleuren die de thee afgeeft aan het water, en geniet daarna ook echt bewust van mijn kopje thee. ‘Mindfulness’ noemen ze dat ook wel. Bewust zijn in het moment en bewust genieten.

Daarnaast heb ik ook afscheid genomen van een hobby met community die mij heel veel stress gaf. Dat was voor mij wel dé beslissing van 2020.
Ook shop ik veel bewuster en kies ik echt voor producten die natuurlijk en ‘fair trade’ zijn. Zo heb ik maar één ‘fast fashion’ item aangekocht op het hele jaar. Ik denk ook veel meer na over wat ik koop. Ik heb alsnog veel geshopt, maar als ik verder doe zoals nu, word ik misschien ooit nog wel een minimalist die enkel koopt en houdt wat echt ‘joy’ geeft. Wie weet. Dit wordt nog vervolgd.

Spiritueel leven

Spiritualiteit heb ik helemaal ontdekt in 2020. Dat komt doordat dit voor mij onbewust bij bewust leven hoort. De laatste maanden ben ik veel bezig geweest met de maanstanden, met kruiden (etherische oliën horen hier ook bij), tarot- en orakelkaarten, en edelstenen. Als ik echt nood heb aan goede ‘vibes’, kies ik er bewust voor om water uit mijn Luvo drinkfles (met citrien-edelsteen) te drinken. Ook heb ik ruimte gemaakt om te leren mediteren, (doe ik alsnog veel te weinig hoor) en schrijf ik regelmatig dingen op in een dagboek.

Dit zijn kleine veranderingen, die samen toch groot zijn, die het voorbije jaar zijn gebeurd. Allemaal omdat ik op een zondag het idee had om een blog te starten over groen, bewust leven. Omdat ik merk dat ik het leuk vind om mezelf hierin te verbeteren, bij te scholen en jullie te inspireren. Vorig jaar leefde ik aan een snelheid van 200%, nu nog aan 150%. Door bewuster met mijn keuzes om te gaan op verschillende vlakken, voel ik mijzelf ook beter.
Vergeet niet: elke stap telt. We kunnen beter 100 mensen hebben die niet perfect vegan of groen leven, dan één persoon die dit wel perfect doet.

Op welke keuze uit 2020 ben jij trots?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *