Bewust leven

Zelfreflectie en plezier met een journal

Fotograaf: Geert Pieters

Je hebt waarschijnlijk wel al eens gehoord van journaling.

Wat is het eerste wat er in je opkomt als je dit woord hoort?

Misschien denk je wel dat journaling saai is, dat je hier helemaal geen behoefte aan hebt. Of dat je helemaal geen tijd hebt voor zulke dingen. Als kind schreef ik al heel graag dagboeken en schriftjes vol, maar het is ongeveer een tiental jaar geleden dat ik écht in aanraking kwam met het concept ‘journaling’. 

In de afgelopen tien jaar heb ik eigenlijk af en aan journals bijgehouden.

Een mini travel journal, een bullet journal, een echt dagboek, brainstorm schriftjes die gratis bij Flow magazine zaten…

Ik heb thuis een kast vol met lege én volgeschreven boekjes, waarvan sommige regelmatig worden meegegeven met de tweewekelijkse papierophaling, puur omdat ik volledig afscheid wil nemen van dat specifieke hoofdstuk van mijn leven.

Dat en plaatsgebrek…

Op dit moment, we zijn net in de helft van december 2020, heb ik een boekje met lijstjes (to read list, welke zoos we al hebben bezocht, etc…) een botanical journal die altijd mee de natuur in gaat (hier schrijf en plak ik mijn botanische ontdekkingen in) en mijn ‘droedel journal’.

Deze laatste gebruik ik op dagelijkse basis en is een groene hardcover van Moleskine, mijn favoriete merk, en een limited edition van Alice in Wonderland.

Hierin schrijf ik letterlijk al mijn ‘brain farts’! Niets fancy, niets therapeutisch, niets om met de wereld te delen… een journal die langs alle kanten is volgekribbeld met groene balpen.

Zo staan bijvoorbeeld de drafts voor de Heartfully Conscious en #RAW blogs hierin, net zoals ideeën en locaties voor shoots, early draaiboeken voor events en soms zelfs een rant wanneer ik kwaad ben.

Het is een rommeltje, maar wel mijn overzichtelijk rommeltje!

Nu dat 2020 ook stilaan op z’n einde loopt (niet juichen, 2021 gaat net hetzelfde zijn) ben ik ook weer begonnen met een creatieve journal voor het nieuwe jaar. 

De keuze is gevallen op een 100% duurzame ‘Mijn Bullet Journal’ van MUS Boeken. Deze journal is in mijn favoriete kleur, groen, en is tevens gemaakt van gerecycleerd papier/karton, bedrukt met milieuvriendelijkste soorten inkt én wordt lokaal geproduceerd in Amersfoort in Nederland.

MUS Boeken schenkt ook een deel van de opbrengst van deze journal aan ‘Trees For All’. Ik ben blij dat ik dus op een bewuste manier deze journal kan gebruiken.

In dit artikel wil ik jullie ook enkele voordelen van journaling meegeven, in de hoop dat jullie de smaak ook te pakken krijgen! Ik geeft jullie ook ineens een opdracht om terug te kijken op 2020, zei het in een journal of gewoon op een A4.

Fotograaf: Geert Pieters

Journaling…

  • helpt je om je stresslevels te doen zakken! Dit komt omdat je al je gevoelens, twijfels, emoties… op papier uit in plaats van ze op te kroppen. Het is wetenschappelijk bewezen dat, wanneer je alles neerpent, het makkelijker is om dingen los te laten.
  • zorgt voor mindfulness. Dit zorgt ervoor dat je niet met je gedachten bij tien verschillende dingen zit, maar je écht focust op het ‘hier en nu’. Op het moment dat je zo intensief bezig bent in je journal, ben je echt bezig in/met het heden in plaats van ergens in het verleden of de toekomst rond te dwalen.
  • bevordert je emotionele intelligentie. Doordat al je emoties en gedachten op papier komen, kan je meer inzicht krijgen op bepaalde zaken en hierdoor de dingen beter relativeren. Deze dingen zijn allemaal gelinkt aan empathie, inlevingsvermogen en leren om de dingen op een andere manier te bekijken. Ruzie met je partner? In plaats van met woorden (of dingen) te gooien, kan je beter even een time-out nemen. Trek je terug met je journal en schrijf alles van je af! Herlees wat er uit je pen is gevloeid. Sta je nog steeds achter je standpunt? Is dit onderwerp de ruzie überhaupt wel waard? 
  • zorgt ervoor dat je schrijven weer wat beter onder de knie krijgt. Geef toe, hoe dikwijls schrijf jij nog met de hand? Ik bijna nooit! Tegenwoordig is alles digitaal, we duwen enkel nog maar op knopjes en schermen. Ik merk dat mijn handschrift én uithoudingsvermogen om lange teksten te schrijven hierdoor achteruit zijn gegaan, wat natuurlijk heel erg zonde is. Wanneer alle technologie ooit zou wegvallen, dan zijn pen en papier onze enige communicatiemogelijkheden.
  • is de springplank naar andere gezonde gewoontes. In je journal kan je bijhouden hoeveel water je elke dag hebt gedronken, de fitnessroutine van de afgelopen week, hoeveel kilometer je hebt gewandeld, hoeveel tijd je in de natuur hebt doorgebracht…  Misschien kan je zelfs wel een hoekje vrijmaken in je journal om je slaapgewoonten te tracken of maak er een dream journal van.
  • zorgt voor betere communicatieve vaardigheden. We weten ondertussen dat je tijdens het schrijven alle emoties loslaat. Je bent als het ware je hoofd aan het uitladen, wat ervoor zorgt dat je minder snel een ‘overload’ aan gedachten/informatie hebt en dus minder snel afgeleid bent. Hierdoor heb je meer interesse in je omgeving en kom je een stuk positiever over. Communicatie wordt hierdoor een stuk makkelijker! 
  • zorgt voor een creatieve flow. Dit spreekt natuurlijk helemaal voor zich. Ik teken, schilder, stempel, schrijf en plak in mijn journal. Heb je oude magazines? Illustraties die tot je verbeelding spreken? Knip ze uit en hou ze bij! Je kan hiermee een collage maken rond je teksten. Alles kan en alles mag aangezien het jouw journal is! Zet je perfectionisme aan de kant en laat je helemaal gaan! 

Door al deze factoren ga je uiteindelijk jezelf beter leren kennen, waardoor je als persoon alleen maar kan groeien. Dit is wat we uiteindelijk allemaal nodig hebben: persoonlijke groei.

Hieronder zie je de eerste twee pagina’s uit mijn journal voor 2021. Misschien een topic dat voor velen niet zo heel erg evident is, maar probeer het toch maar! 

Grijp je nieuwe journal of gewoon een blad papier en begin te schrijven: 

20 GOOD THINGS ABOUT 2020!

Fotograaf: Geert Pieters

Nu heb je een basis voor de rest dat nog gaat komen, laat je gaan en… have fun!

Heb jij ook een journal?

Ripley blogt over thee, spiritualiteit, tripjes en planten. Ook taboe-onderwerpen die ‘mind opening’ zijn, schuwt ze niet. Je kan haar conscious content creation, travels en nog veel meer vinden op haar Instagram.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *