Foto: Esmeralda Frederickx

Eerlijk is eerlijk, als je net begint met natuurlijke en zo veel mogelijk zero waste verzorgingsproducten te gebruiken, beland je heel snel bij de shampoobars, conditionerbars, de blokken zeep en de tandpastatabletjes.

Je kan wel zeggen dat dit een jaar geleden bij mij ook zo is gegaan.
Als eerste was voor mij de ontdekking van 2020 de shampoo- en conditionerbars van Savonke, en eerlijk? Ik heb nog geen deftige concurrent gevonden.

Maar ik bleef zoeken en een paar maanden geleden ontdekte ik andere verzorgingsproducten die ook ecologisch en natuurlijk zijn. Ik geef toe: ik was vroeger een shopjunkie van het Kruidvat, Rituals en Ici Paris XL. Maar nu zien ze mij daar niet meer omdat ik andere favoriete winkels en ondernemers heb gevonden. Ik vertel graag over mijn nieuwste ontdekkingen op dit vlak.

De body butter en deozeep van Oh Lou Lou*

Foto: Esmeralda Frederickx

Bij Oh Lou Lou zijn ze van het principe: wat je op lichaam smeert, moet zo veilig zijn dat je het ook kan opeten. Ik heb het niet geprobeerd (zo avontuurlijk was ik niet) maar ik vind het wel een mooi gedachtegoed.
Zo heb ik de body butter en de deozeep hiervan kunnen testen.

De bodybutter bevat mangoboter, shea boter, kokosolie en amandelolie. Het heeft de zachte geur van jasmijn. Omdat er geen bewaarmiddelen in zitten, wordt aangeraden om de body butter te scheppen met het bamboe-spateltje. Bamboe heeft antibacteriële eigenschappen en zo komen er ook geen extra bacteriën van je huid in het potje.

De body butter zelf smeert goed uit en hydrateert mijn huid. Zeker in de winter heeft mijn huid graag extra hydratatie en daar is deze echt geschikt voor. Als dit potje op is, ga ik een groter steriliseren en bij ’t Gepeld Ajuintje bijvullen. Zo fijn vind ik hem.

Daarnaast de deozeep. Even serieus, dat is toch echt een uitvinding. Je hebt al deo in potjes en in papieren tubes. Maar in een zeep is toch net iets handiger. Wanneer je je wast, gebruik je gewoon dit zeepje voor je oksels en je bent 24 uur beschermd. Deze irriteert zelfs niet na het scheren (ik gebruik een safety razor). In deze zeep zitten verschillende etherische oliën die antibacterieel en schimmelwerend werken. Ideaal! Zelf vind ik dit echt makkelijk om te gebruiken. Deo’s in potjes of in tubes moet je altijd wat opwarmen voor je die kunt gebruiken. Maar deze gebruik je gewoon onder de douche of als je je opfrist aan de wastafel. Ideaal!

De producten van Oh Lou Lou vind je verpakkingsvrij bij ’t Gepeld Ajuintje, een verpakkingsvrije winkel in Aalst. Je ze ook online kopen bij hen. Stuur hun dan eventjes een berichtje en ze helpen je graag verder!

Het boek ‘De natuur op je huid’ van Marion Maakt*

Foto: Esmeralda Frederickx

Wanneer je begint met ecologisch leven, zal het je opvallen dat er snel veel recepten te vinden zijn om producten zelf te maken. Waarom je dat zou doen, hoor ik je vragen? Door producten zelf te maken, weet je welke ingrediënten er allemaal in zitten, en dus ook wat je op je lichaam smeert. Dat is in het begin een investering, maar zodra je de basisproducten hebt, spaar je geld uit.
In haar boek legt Marion Naudts eerst uit waarom je het best kiest voor natuurlijke producten en welke stoffen je beter vermijdt. Verder neemt ze je ook mee in het avontuur van producten zelf maken. Ze legt je stap voor stap uit hoe je zelf je dagcrème creëert en zelfs hoe je natuurlijke make-up kunt maken. Het is dus geen “ik laat je zien hoe je zelf een ‘bath bomb’ maakt”-boek. Het is zoveel meer dan dat. Onder andere doordat je erin terugvindt hoe je zelf make-up maakt, zet het zich op een ander niveau dan gelijkaardige boeken. Dit boek is echt een aanrader voor al wie op zoek is naar een ‘bijbel’ op vlak van natuurlijke verzorgingsproducten en make-up. Het geeft begrijpelijke informatie over ingrediënten (je kan het boek echt doorlezen). Daarnaast legt het voor stap uit, in mensentaal, hoe je eraan begint.

‘De natuur op je huid’ van Marion Naudts kan je hier kopen of in je plaatselijke boekhandel (ISBN: 9789056156541)

De bodyscrubs van BioCoffee*

Foto: Esmeralda Frederickx

Wist je dat er in heel veel verzorgingsproducten microplastics zitten? Die zie je niet met het blote oog, maar ze komen wel in je lichaam en in de natuur terecht. Daar kunnen ze veel schade aanrichten. Er is nog niet alles over bekend, maar het is wel al duidelijk dat we ze beter kunnen vermijden. Zo zitten microplastics in bodylotion, tandpasta en vooral in bodyscrubs. Nog maar eens een reden waarom je beter kiest voor natuurlijke producten.
Een bodyscrub is iets dat je makkelijk zelf maakt maar. Eerlijk gezegd: ik heb vaak mijn luie momenten. Als ik een bodyscrub kan kopen die voldoet aan mijn standaard, waarom zou ik het dan niet doen? Zo kwam ik bij BioCoffee scrubs terecht. Deze bodyscrubs zijn gemaakt op basis van koffie, met aanvullende ingrediënten. Helaas zijn ze niet natuurlijk, maar door de kartonnen verpakking zijn ze wel ‘zero waste’. Deze bevat bijvoorbeeld wel sodiumlaurylsulfaat (gekend als SLS, wat zorgt voor schuim). Ik heb elk ingrediënt in de INCI-app gecontroleerd, en wat mij opvalt is dat er voor een bodyscrub heel veel ingrediënten zijn toegevoegd. Sommige ingrediënten zijn ook synthetisch en niet natuurlijk. Best jammer, misschien kunnen ze hieraan werken?
Nu een tip hierbij: doe een beetje scrub in een apart kommetje, en neem dat in je douche. Dan gaat het karton niet kapot door het water, want dat zou zonde zijn voor het product.
De scrubs zijn er in verschillende geuren. Zelf heb ik geuren Christmas jar, orange peel, cinnamon en lavender flower gekregen. Ze werken super fijn, mijn huid voelt zacht aan en niet uitgedroogd, en de korrel is erg aangenaam.
Ik vind de scrubs van BioCoffee ideaal om cadeau te doen of om voor mezelf te kopen als ik te lui ben om ze zelf te maken (wat al eens gebeurt). Af en toe zou ik ze zeker kopen, want soms mag je lui zijn en eens een cadeautje voor jezelf kopen. Ik zou de scrubs niet elke week gebruiken, maar afwisselen met mijn zelfgemaakte suikerscrub.
Een leuke extra: met de code “ESMEE20” krijgen jullie 20% korting! Shoppen doe je hier.

Op mijn to do-lijstje van 2021 staat ‘verder omschakelen naar een natuurlijke en ecologische verzorgings- en make-up-routine’. Door de bovenstaande producten is het al een stuk makkelijker geworden. Ik hou jullie zeker op de hoogte van het verdere verloop.

Wat is jouw ecologische ontdekking van 2020?

* wilt zeggen dat dit product naar mij is gestuurd door een bedrijf. Dit beïnvloedt echter mijn mening niet en ik zal altijd eerlijk zijn over wat ik van een product vind.

Pin It on Pinterest

Share This