Foto: CC / Visualhunt

Dit citaat las ik in het boek ‘A New Earth’ van Eckhart Tolle. “Ook dit zal voorbijgaan.” Een citaat waar ik me graag aan optrek op moeilijke momenten. Het lijkt een verrassende uitspraak voor een spirituele leraar die het belang van het huidige moment benadrukt met boeken als ‘The Power of Now’. Toch is het citaat niet in strijd met mindfulness of leven in het nu.

Volgens Tolle zorgen de woorden ‘This too will pass’ ervoor dat je je bewust bent van de vergankelijkheid van alles. Een gedachte die typisch is voor bijvoorbeeld het boeddhisme. Volgers van deze levenswijze focussen erg op de voorbijgaande aard van gebeurtenissen, dingen en mensen. Maar dat wil niet zeggen dat je pessimistisch bent of niet aanwezig bent in het ‘nu’. Het betekent ook niet dat je niet kan genieten. Integendeel.

Door te denken aan de woorden ‘This too will pass’ sta je juist stil bij schoonheid en plezier. Want je weet dat je er nú van moet genieten. Genieten doe je niet in het verleden of de toekomst, maar nú. Geniet van dingen, gebeurtenissen en mensen zolang ze er zijn. En heb nadien de kracht om ze los te laten. Dat gaat misschien makkelijker als je erbij stilstaat dat elk einde ook een nieuw begin inhoudt. Hierover schreef ik het volgende gedicht.

Straks begint het opnieuw
elke keer opnieuw
maar elke keer anders
zelden zoals verwacht

Laat je verrassen
door wat er ook komt
en onthoud dat het nooit
eeuwig zal duren

Regenbogen verdwijnen
kleuren worden dof
maar ook stormen gaan liggen
nachtmerries houden op

Na elk begin
volgt steeds een einde
en dan begint er iets nieuws
elke keer opnieuw

Hoe denk jij over de woorden ‘This too will pass?

Pin It on Pinterest

Share This