Lezen

Lynns favoriete boeken van 2020

Mijn profiel op Goodreads geeft aan dat ik dit jaar 58 boeken gelezen (of beluisterd) heb. Schouderklopje voor mezelf! Het aantal is wel wat lager dan de 85 boeken die ik las in 2019, maar dat is niet erg. Kwaliteit is natuurlijk belangrijker dan kwantiteit!
Ik bespreek graag mijn vijf favoriete boeken van 2020, in willekeurige volgorde.

The Happiness Project – Gretchen Rubin

Boeiende memoire met een knipoog naar zelfhulp

Dit boek heb ik al minstens twee keer gelezen. Het is een memoire van een schrijfster die alles heeft wat haar hartje begeert. Ze vraagt zich echter af of ze wel echt gelukkig en dankbaar is. Daarom start ze een onderzoek naar wat haar gelukkiger kan maken. Ze gaat aan de slag met wetenschappelijke inzichten. Elke maand heeft een thema. Ze werkt bijvoorbeeld aan haar relatie of aan haar gezondheid. Dat klinkt cliché, maar dat is het niet. Rubin pakt het op een originele manier aan; ik heb hier echt veel aan gehad. Het is niet voor niets dat ik deze memoire voor de tweede keer lees. Heb je interesse in details? Laat het mij weten, dan schrijf ik er een apart artikel over.

Zero waste kalender – Veerle Colle

Kalender met 366 tips

Ken je Veerle Colle al? Ze noemt zichzelf ‘zero waste wannabe’. Haar podcast is een absolute aanrader, net als haar ‘Zero waste kalender’. Deze kalender geeft je elke dag tips om te zorgen voor minder afval, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Uiteraard is dit geen kalender waarvan je elke dag een blaadje afscheurt en weggooit. Het is een mooi exemplaar om op je bureau of op de kast te zetten. Heb je alle tips gelezen en eventueel uitgeprobeerd? Dan geef je jouw exemplaar door aan iemand anders, die op zijn/haar beurt hetzelfde kan doen. Op de achterkant van de kalender noteer je je eigen naam. Zo zien de volgende eigenaars wie er al van genoten heeft. Je mag drie keer raden aan wie ik mijn ‘Zero waste kalender’ geschonken heb. Juist: aan Esmee!

Het obstakel is de weg / The Obstacle is the Way – Ryan Holiday

Leerrijke non-fictie over stoïcijnse filosofie

De titel zegt het al: Wat je pad blokkeert, kan een nieuw en beter pad openen. Obstakels kunnen dus kansen worden, maar je moet die kansen wel kunnen en willen zien. Dat is toch wat de stoïcijnen zeggen. Hun filosofie is meer dan 2.000 jaar oud, maar is ook vandaag nog waardevol. Stoïcijnen zijn niet koud en gevoelloos, zoals velen denken. Ze zijn erg rationeel, maar verbannen daarbij geen emoties. Volgens de stoïcijnse filosofie heeft het echter geen zin om in negativiteit te blijven zitten. Ik las dit boek toen ik in een verschrikkelijk moeilijke situatie zat. Het gaf mij de moed om door te bijten en alle mogelijke lichtpuntjes te zien.

In de lavabo – Erik Segers

Hilarische, absurde roman met een vleugje mysterie

Deze roman laat je alle hoeken van de kamer zien. Deze uitspraak kan seksuele gedachten oproepen. En dat is ook deels terecht, want het boek is wat seksueel getint. Niet zoals ‘50 Shades of Grey’ (hoewel dat naar mijn mening ‘overrated’ is). Het verhaal speelt zich dus volledig af in één ruimte van 20 vierkante meter, namelijk de studio van Floris Floerenfluiter. Hij is bang om naar buiten te gaan. Bang om corona op te lopen; jawel. En je mag drie keer raden welke hoek van zijn krappe kamer centraal staat. Een tip: het heeft te maken met Floris’ zelfgemaakte liedje dat als volgt gaat: “In de lavabo, o-o, o-o, in de lavabo, o-o, o-o, …”

‘De Vonk’ / ‘The Spark’ – Kristine Barnett

Waargebeurd, ontroerend en feel-good verhaal

Iedereen heeft wel een ‘vonk’ in zich. Je moet die alleen aanwakkeren. Zo ook bij de driejarige Jacob. Hij heeft autisme. Dokters laten zijn ouders weten dat er nooit echt iets zal worden van hun zoon. Maar zijn ouders geven niet op. Ze zien dat Jacob meer kon dan de dokters denken, en beginnen hem thuis te onderwijzen. Dat heeft verbazende resultaten. Want op het moment dat het boek uitkwam, was Jacob al 14 jaar en werkte hij als kwantumfysicus. Wie weet wat hij vandaag nog allemaal kan verwezenlijken. En dat allemaal omdat zijn ouders niet opgaven. Dit is echt een hoopgevend boek!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *