Foto: Christel Buschop

De wereld van het voedseldrogen is iets wat tot voor kort gewoon totaal aan mij voorbijging. Ik had niet echt een benul dat er iets bestond, op kleine schaal, dat mij kon behoeden voor voedselverspilling. Want het kwam eerlijk gezegd vaker wel dan niet voor dat ik groenten en fruit moest weggooien omdat ik geen plaats meer had in mijn diepvriezer en het allemaal begon te beschimmelen.

Over wat wil ik het hier nu eigenlijk hebben? De voedseldroger, what’s in a name? Het droogt voedsel via een verwarmingselement en een ventilator die warme lucht creëren en dit langs het voedsel dragen om vocht te onttrekken. Het is ook efficiënter en goedkoper in gebruik dan voedsel drogen in een oven.

Voor mij is de voedseldroger ideaal omdat ik nu eindelijk groenten in huis kan halen en makkelijker langer kan bijhouden zonder dat die binnen een week beschimmelen. Ik gooi dus minder weg, en heb nog altijd groenten en fruit in huis die hun voedingswaarde blijven behouden. Ik hoef ook niet meer alles in te vriezen en ik ben er zeker van dat er geen extra bewaarmiddelen zijn toegevoegd.

Wat heb ik zoal uitgeprobeerd?

 • Zoete aardappelchips
 • Brood
 • Ui
 • Rode biet
 • Paprika
Foto: Christel Buschop

Collega-blogster Ripley heeft al enkele jaren een voedseldroger en kan ons het volgende vertellen:

Ik gebruik mijn Severin voedseldroger met zeven plateaus nu al drie jaar en ben er zeer tevreden over. Deze heeft alleen een aan/uit knop en geen temperatuurstanden. Bij gebruik maakt de droger een zacht, niet enerverend geluid. Hij wordt warm maar niet heet.

Ik gebruik deze vooral om o.a. chips te maken van bananen, appels, wortels en courgettes. Ik droog er ook mijn eigen geteelde theebladeren mee.

Ook met kruiden kan je hier voordeel uit halen. De natuurlijke manier om te drogen duurt twee weken, met het apparaat amper twee uurtjes, het bespaart me dus wel wat tijd.  

Foto: Christel Buschop

Wat kan je allemaal drogen?

Bijna alles. Ik zou zeggen, probeer uit en leer. Maar de meest gangbare zaken zijn kool-en bladgewassen, bonen, alsook knol-en wortelgewassen. Fruit, paddenstoelen, granen, zaden en kruiden vullen het lijstje verder aan. Ook vlees en vis kan je hiermee drogen. Hieronder vind je een houdbaarheidstabel van de meest gedroogde zaken:

Houdbaarheid gedroogd voedsel

Fruit6-12 maanden
Groenten6-12 maanden
Vlees3-6 maanden
Kruiden1+ jaren

Voor wie meer info en inspiratie wil, is er het boek ‘Droog!’ van Michelle Keogh.

Foto: Christel Buschop

Nog even de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:

 • Groenten en fruit zijn langer houdbaar.
 • Als hobbyist kan je ook bloemen drogen.
 • Je hoeft niet constant verse kruiden meer op je keukeneiland te stallen
 • De voedingswaarde blijft dezelfde als je onder de 40°C droogt.
 • Je eet er gezonder door, want je voorkomt de consumptie van chemische conserveringsmiddelen.
 • Je kan zelf voeding en snacks voor je hond of kat maken. Zo vermijd je de extra verpakking waarin dit komt én weet je wat je huisdier binnenspeelt.
 • Je bent niet seizoengebonden, je kan makkelijk aardbeien, perziken of mango’s eten in de winter.

Nadelen:

 • Je onttrekt vocht, dus vochtopname voor je lichaam is minder
 • Het neemt plaats in in je keuken
 • Je kan er geen grote hoeveelheden mee drogen
 • Het duurt bij sommige groenten en fruit erg lang voor ze klaar zijn, en je elektriciteitsverbruik stijgt hierdoor.

Moeten we nu allemaal massaal een voedseldroger inslaan? Natuurlijk niet. We geven hier gewoon de voor- alsook de nadelen weer. Bedenk eerst waarvoor je het allemaal zou gebruiken. Weeg de pro’s en cons af, en als je er voordeliger mee bent dan in je huidige levensstijl, ga er dan voor! Ik ben alvast blij dat ik er 10 jaar na datum toch voor ben gegaan.

Christel is de poezenmama van de twee verwende maar superlieve kattendames Jane en Tarzie. Ze blogt voornamelijk over ecologie en hoe ze zo weinig mogelijk impact probeert te maken. Op insta kan je haar vinden onder twee namen: @christeljaneandtarzie is haar handle voor natuurfotografie uit eigen tuin en omgeving Op @christelskaartjesvoorasielen kan je handgemaakte 3D-kaarten vinden die te koop zijn ten voordele van Vlaamse dierenasielen.

Pin It on Pinterest

Share This