Foto: Valerie Desvu

Wist je dat vrouwelijke energie ook staat voor creativiteit? (En dat mannen uiteraard deze energie ook bezitten?). Eind vorig jaar werd ik er nogmaals aan herinnerd hoe creatief ik als kind was; van tekenen tot juwelen maken, schrijven, knutselen, noem maar op. Ik kon mij er uren mee bezighouden! Jammer genoeg is dat door mijn huidige ‘strakke schema’ en ‘volwassen worden’ wat verloren gegaan. Want laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel een lange lijst met to-do’s die nooit lijkt te eindigen.
Toen ben ik dus gaan beseffen dat creativiteit zoveel verder gaat dan knutselen.

Creativiteit ligt aan de basis van ‘creëren’ (niet alleen kinderen, maar ook projecten, dromen, etc.) en maakt een essentieel deel uit van een vrouw zijn. Creativiteit draait om van binnen naar buiten in de wereld zetten.
Aangeleerde patronen en vastgeroeste gedachten loslaten en ‘buiten de lijnen kleuren’. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het is ons helemaal niet aangeleerd hoe we deze creativiteit kunnen verweven in ons dagelijkse (volwassen) leven. Het is zelfs jammer om te zien hoe het kinderen vaak letterlijk wordt afgeleerd (bv. binnen de lijnen kleuren,
een koe mag niet paars zijn, kleding moet bij elkaar passen,…).

Daarom zou ik je willen aanmoedigen weer langzaam maar zeker connectie te maken met je creatieve zelf. En dat eerst en vooral door schaamteloos los te breken van (maatschappelijke) verwachtingen!

Hierbij enkele activiteiten en tips:

 1. Zet een week lang elke dag een liedje op, sluit je ogen en volg het ritme van je lijf. Het hoeft niet mooi en al zeker niet sensueel te zijn, nee schudt alles maar eens lekker los! Een van mijn favoriete songs om dit te doen, is ‘Omat Odat’ van Hang Massive.
 2. Zit je alleen in de auto? Zet je lievelingsmuziek op en zing mee uit volle borst. Merk op welke gevoelens het opwerkt, durf je volledig te geven zonder schaamte!
 3. Ga weer aan het kleuren. Er zijn gratis, prachtige mandala-ontwerpen online terug te vinden. Let wel even op dat je perfectionistische kantje niet de bovenhand krijgt. Het gaat er helemaal niet om hoe ‘mooi’ het eindresultaat is, wel om het proces van creatie. Een tip? Sluit je ogen terwijl je een potlood kiest. Laat de kleur je leiden.
 4. Draag en omring je zoveel mogelijk met oranje (de kleur van creativiteit). Heb je dit echt niet? Ga dan voor andere gedurfde kleurencombinaties. Laat het ‘stijlvol zwart’ maar even braaf in de kast liggen.
 5. Heb je ooit al aan yoga gedaan? Ken je een simpele houding als de cat-cow? (Zoek het gerust even op, iedereen kan het). Begin bij de basis, maar sluit dan de ogen en laat je lijf het overnemen. Er kan niets fout gaan, vertrouw op je lijf en volg je eigen ritme.
 6. Schrijf gedichten. Start met een zin die je mooi vindt of ergens tegenkomt. Ga vandaar verder. Niemand hoeft het ooit te lezen, het hoeft helemaal niet logisch of grammaticaal ‘correct’ te zijn, laat vooral je gevoel en emoties leiden.
  Enkele voorbeelden om mee te starten:
   Wat als…
   Denk je dat…
   Ze sloot haar ogen en…

Je kan ervoor kiezen om elke week iets nieuws uit te proberen, of de activiteiten te combineren als je er genot van ondervindt.
Nu ben ik uiteraard super benieuwd naar het resultaat! Wil je jouw ervaring delen? Dan kan je mij even een privébericht sturen, of taggen met @blossom.yogastudio.
Veel plezier!
Liefs, Chloé

Pin It on Pinterest

Share This