Foto: Rebecca Beelen

Een auto hebben is een vrijheid. Zelfs ik, een 25-jarige en toch al heel haar leven autovrij persoon, moet toegeven dat het veel gemakkelijker is om overal te geraken als je een auto hebt. Toch ga ik met dit artikel mijn best doen om iedereen te overtuigen om, zelfs als je een auto hebt, hem af en toe te laten staan en alles (of toch al meer activiteiten) te voet, met de fiets, of met het openbaar vervoer te doen!

We kunnen er niet omheen: auto’s zijn duur in aankoop, duur in onderhoud, nemen veel plaats in en rond stedelijke zones en laat me niet beginnen over hoe vervuilend ze zijn. Gelukkig leiden meerdere wegen naar Rome, ook al kost het wat meer tijd en/of organisatie!
Ik ging namelijk al jaren met de fiets werken en winkelen tot mijn fiets gestolen werd (thank you, stranger). Tegenwoordig doe ik alles dus met het openbaar vervoer en te voet. En hoewel het soms tijdrovend is, zijn de
voordelen het helemaal waard! Ik wandel dagelijks van en naar het werk. Ik ga te voet winkelen met mijn winkeltrolley. Vanwaar ik woon is stad Antwerpen makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en ik neem de bus als ik eens geen zin heb om te voet alles te doen.
Niet alleen vind ik het fijn om te wandelen, maar als ik dan ook nog eens productief kan zijn, vind ik dat een dubbele win!

Hier zijn mijn zeven redenen waarom ik iedereen aanraad om alles zoveel mogelijk autovrij te doen:

Foto: Rebecca Beelen
 1. Lichaamsbeweging door te wandelen
  Het is een makkelijk workoutje terwijl ik ondertussen naar het werk wandel of ga winkelen. Zeker als ik al wat later ben en me moet haasten, is het écht cardio! Pluspunt aan met een trolley winkelen? Je krijgt er een stevige armtraining bij wanneer je terug naar huis komt met een trolley vol boodschappen!
 2. Frisse lucht en zonneschijn
  Er is niks zo fijn als ’s ochtends de frisse lucht in te ademen en een beetje te zonnebaden. Van de natuur te genieten als je die tegenkomt. Je kan er alleen maar gelukkiger en meer ontspannen van worden!
 3. Het is milieuvriendelijk
  Of je nu met de bus gaat, met de fiets, of te voet. Hoe je het ook draait of keert: door de auto te laten staan, draag je minder bij aan de hoeveelheid uitlaatgassen die vrijkomen. Moeder Natuur zegt alvast ‘dank u’!
 4. Het is minimalistisch
  Als je er langer over gaat doen om ergens te geraken is een goede planning heel belangrijk. Neem boodschappen doen als voorbeeld: Je moet het winkelen heel minimalistisch en ‘multifunctioneel’ houden, want neem je te veel mee? Dan geraakt het niet in de fietszakken of in de trolley, of is het lastig om op de bus te zitten. Dit maakt dat je meer op een minimalistische manier winkelt. Je gaat ingrediënten meenemen die je meermaals kunt gebruiken voor verschillende gerechten, of genoeg meenemen voor grote porties die je daarna kunt invriezen! Kortom, je gaat enkel meenemen wat je echt nodig hebt. More is less, less is more.
 5. Het is budgetvriendelijk
  Zoals eerder gezegd is een auto kostelijk. Zowel in aankoop, benzine, onderhoud en verzekering. Je spaart jezelf een hoop geld uit als je geen auto hebt, wat het mogelijk maakt om geld vrij te maken voor andere dingen. Bovendien ga je weer enkel meebrengen van de winkel wat je echt nodig hebt. Voorbeelden van dingen die je in principe niet nodig hebt: snoep, frisdrank, alcohol. Geen auto hebben en te voet gaan winkelen is dus ook goed voor je eetgewoonten, vind ik!
 6. Lokaal winkelen
  Als je autovrij bent, dan zijn je opties beperkt. Het voordeel eraan is dat je lokaal kan gaan winkelen, eerder naar de wekelijkse markt zou gaan, en zo kleine ondernemers en lokale boeren gaat steunen.
 7. Multitasking
  Hoewel het niet zo lijkt, is dit het perfecte moment om te multitasken! Ik luister altijd naar een podcast of een luisterboek als ik onderweg ben. Ik combineer deze drie activiteiten graag. Je kan dit natuurlijk ook in de auto doen, maar het heeft iets om je geest te verbreden terwijl je naar de omgeving rondom je kijkt.

Woon je op 20 minuten wandelafstand van je werk of bij een winkel? Laat je auto dan een keertje meer staan. Heb je twee auto’s? Stel jezelf dan de vraag of je ze echt allebei nodig hebt. Misschien kan je investeren in een elektrische fiets? Alle beetjes helpen uiteindelijk.

Tot snel!
Rebecca

Rebecca blogt over hoe je op verschillende manieren goede zorg kunt dragen voor je lichaam. Niet alleen komt gezond eten en bewegen hierbij te pas, maar als hoogsensitief persoon let ze ook op haar ‘mentale dieet’. Ze zet kleine stapjes in de richting van haar eigen zelfzorg en de zorg voor onze planeet; in de hoop dat ze op haar pad anderen er ook mee kan inspireren. Wil je haar volgen? Dat kan hier.

Pin It on Pinterest

Share This