Bewust leven

Imperfectie is beter dan perfectie

Toen ik vorig jaar startte met Heartfully Conscious zei ik altijd: Ik wil laten zien dat elke stap telt. Elke stap naar een groener, duurzamer leven. Hoe groot of klein hij ook is. Hij telt.
Maar als je ermee bezig bent, is het heel makkelijk om je erin mee te laten slepen en niet meer tevreden te zijn met de kleine stapjes. Dan tellen de kleine stapjes niet meer, dan is het enkel het grote plaatje dat telt.

Een imperfecte foto van mezelf omdat imperfectie helemaal oké is.

Zo heb ik dit toch ervaren. Dit is eigenlijk een vorm van ecorexia. Iets waarover ik het volgende maand ga hebben. Meer hierover komt dus nog.

Wat mij heeft geholpen om te beseffen dat ik een milde vorm van ecorexia had, was dat ik te perfectionistisch ben voor mezelf.

Waar ik tegen iedereen zeg “elke stap telt”, leg ik de lat voor mezelf kilometers hoger. Want voor mijzelf telt niet elke stap, neen. Voor mij telt het perfecte plaatje. Eerlijk? Dat is vermoeiend en onhoudbaar. Het gaf mij enorm veel stress, niet normaal. Aangezien stress heel nefast is voor je lichaam, moest ik hier dringend iets aan doen.

Dus besloot ik te kijken naar wat ik wil bereiken, hoe en wat mij stress gaf. Ik ben iemand die haar best doet om zo veganistisch mogelijk te leven, niet alleen voor mezelf en het klimaat, maar ook voor de dieren. Maar op het werk gebeurt het regelmatig dat we lekkers krijgen en dat is 9 van de 10 keer niet vegan. Ik kan daaraan weerstaan, maar soms heb ik echt een impulsmoment. Dan denk ik er niet bij na en steek ik een chocolaatje in mijn mond. En achteraf komt het schuldgevoel: shit, dat is niet vegan. In mijn hoofd zat ik mezelf echt te ‘bashen’ en mezelf een heel slecht gevoel te geven. Resultaat? Stressgehalte tot aan het plafond.

De schuldige sequins botjes.

Net zoals met fast fashion. Ik probeer echt zo goed mogelijk alleen maar slow fashion en fair fashion te kopen. Ik wil dat iedereen in de lijn een mooie vergoeding voor zijn werk heeft gehad. Dus ik vind fair fashion super belangrijk. Ook zijn deze kledingstukken van veel betere kwaliteit en vaak nog beter voor het milieu. Maar soms gebeurt het dat ik een impulsaankoop doe. Zoals mijn flashy glitter botjes met sequins. Achteraf weer dat schuldgevoel, want ik voelde mij een slecht mens.

Maar eerlijk? Dit maakt mij geen slecht mens. En dat besef was een ‘mind changer’ voor mezelf.

Door niet elke dag 100% vegan te zijn of door eens een fast fashion item te kopen (één dat ik wel ga dragen tot ze echt op zijn), ben ik geen slecht persoon. Want ik blijf mijn best doen en ik heb het voorbije jaar enorme veranderingen voor mezelf meegemaakt.

Ik was vroeger een serieuze shopaholic, liefst nog op vlak van make-up, producten uit de parfumerie en Rituals. Ik had een kast vol met verzorgingsproducten. “Mijn eigen Kruidvat” zei ik er al lachend tegen.
En nu? Het grootste deel ervan heb ik opgemaakt (zoals mijn voorraad douchegels uit DM, een Duitse drogist) of heb ik weggeven (zoals een deel van mijn showerfoams van Rituals die geadopteerd worden door een vriendin). Hetzelfde geldt voor kledij. Vroeger ging ik altijd los op de retrodagen in de kringwinkel. Maar dit jaar heb ik ze gewoon laten voorbijgaan. Geen massa aankopen meer, maar meer bewuste aankopen. Met af en toe een impulsaankoop.

Mijn boodschap hierin? Wees mild voor jezelf. Besef dat je niet perfect moet zijn. Ik besef dat ik mijn best doe en dat is dik oké. Ik moet voor mezelf geen perfecte vegan zijn of niet perfect zero waste leven. Maar vanaf nu moet ik wel mild zijn voor mezelf.
Door mijn niet-perfecte momentjes te aanvaarden, is het voor mij makkelijker om toch mijn best te laten doen en niet te zeggen: “foert, ik stop ermee”. Want zoals ik zeg tegen iedereen: elke stap telt. En ikzelf begin het ook eindelijk te geloven.

En mijn stressgehalte? Het hormoon cortisol (het stresshormoon eigenlijk) voelt zich momenteel verwaarloosd, denk ik. Want het is veel minder aanwezig in mijn lichaam. Onder andere door dit. Maar ook door andere factoren.

Op welk vlak zou jij wat milder mogen zijn voor jezelf?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *