Fysieke gezondheid

App: The Wim Hoff Method

Foto: Ripley

Ik ben best wel een tech savvy persoon die graag nieuwe apps uittest.

Omdat ik helemaal geen people person ben, grijp ik altijd als eerste naar online alternatieven in plaats van een fysieke optie te overwegen. Ik zou dus nooit zelf ergens een workshop of les binnenstappen!

In de lente van 2020, toen iedereen zich liet meeslepen door ‘een pandemie’ en heel België tegen wil en dank in z’n kot moest blijven, heb ik de tijd kunnen nemen om mij te verdiepen in nieuwe dingen. Ik ben op Netflix ‘Gwyneth Paltrows: The Goop Lab’ beginnen kijken, controversieel concept, ik weet het. Maar Goop’s naar vagina ruikende kaarsen terzijde, ik heb door de serie wel interessante ontdekkingen gedaan.

Één daarvan is de Nederlander Wim Hof, ook wel bekend als ‘The Iceman’ 

Buiten diverse ‘koude records’ is Hof ook  de ontwikkelaar van de WHM (Wim Hof Methode) waarbij je door middel van je ademhaling en ijs-trainingen beter bestand bent tegen de koude.

Hij veronderstelt dat het lichaam een natuurlijke aanleg heeft om bij lage temperaturen meer bruin vetweefsel te activeren om meer lichaamswarmte te produceren. (de primaire functie van bruin vetweefsel is het voortbrengen van lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose) 

Hof baseert zich op de Aziatische meditatietechniek Tumo.

Deze techniek helpt “om vanuit je zenuwstelsel warmte te genereren door middel van je wil en ademhaling”. Daarmee zou er meer zuurstof in het bloed opgenomen worden, wat het centraal zenuwstelsel zou beïnvloeden

Ikzelf heb regelmatig problemen met ademhalen aangezien ik een medische achtergrond met lichte astma heb en eigenlijk ook wel te kampen heb met overgewicht. (ik maak me ook altijd te snel druk)

Het leek me dus een goed idee om de ‘lockdown periode’ nuttig te gebruiken en de WHM zelf uit te testen.

Laat ik alvast even vermelden: ik zit meerdere keren per week bijna 2h in een bad met water op de hoogste stand.

I prefer my water like I prefer my men, hot as fuck. 

Het was dus een serieuze aanpassing om over te schakelen van ‘scorching hot demon water’ naar ‘ijs water’.

Ik heb de WHM app gedownload in de Apple store op mijn iPhone. Deze is gratis maar heeft ook in app purchases, deze zijn natuurlijk volledig optioneel en voor mij persoonlijk overbodig.

Je hebt de optie om breathing exercises, yoga exercises en cold shower exercises te kiezen. Iedere categorie heeft een filmpje waarin Hof de basics uitlegt zodat je een basis hebt om mee te starten. Er is hier en daar ook de optie om moeilijkheidsgraden aan te duiden en je vooruitgang op te slaan in een soort van logboek.

Ik maak vooral gebruik van de ‘guided breathing bubble’ en ik heb al enkele malen de ‘20 day cold shower challenge’  achter de rug. Door op de correcte manier te leren ademen kan je beter acclimatiseren wanneer je een koude douche neemt waardoor je lichaam niet in schock gaat. Natuurlijk bouw je dit allemaal stapje bij beetje op.

Door gebruik te maken van deze ademhalings methode merk ik zelf dat ik kalmer kan blijven in stressvolle situaties, waar de ‘ice showers’ dan weer voor een meer ontspannen lichaam zorgen en waardoor ik mij in de ochtend een pak minder vermoeid voel.

Dit is zeker geen challenge of levensstijl voor de ‘faint of heart’ maar uiteindelijk kan het lichaam alles aan, zolang we maar de juiste mindset hebben.

Je kan de app in de app store vinden onder ‘Wim Hof Method’ en Hof zelf volgen op Instagram @iceman_hof ❄️ 

Laat me gerust je bevindingen over de app en de WHM vinden door me een DM te sturen op Instagram @thejungalista

Ik ben alleszins benieuwd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *