Foto: Rebecca Beelen

Er heerst een grote leugen in onze samenleving, en dat is de leugen dat alles wat je doet op een perfecte manier uitgevoerd moet worden. Als je zegt dat je iets gaat doen, dan wordt er meer focus gelegd op de perfectie in de uitvoering dan op de uitvoering zelf.

Wil je meer bewegen? Dan moet je vijf keer per week een uur naar de gym. Wil je gezonder eten? Dan mag je alleen nog maar caloriearm eten en waag het niet om een chipje aan te raken. Wil je minder op sociale media zitten? Dan moet je dat ineens goed doen en jezelf ontzeggen van alles wat met elektronica te maken heeft! Wil je yoga oefenen? Maak dan dat je vanaf de eerste dag perfecte balans hebt en elke pose volgens het boekje kunt!

Ik heb het gevoel dat er veel reclame gemaakt wordt voor ‘lief zijn voor jezelf’ en ‘jezelf de ruimte geven om fouten te maken’, maar dat de realiteit ver achter staat.

Als het op veganisme aankomt, heb ik mezelf in het begin enorm veel druk opgelegd: Ik moest en zou elke dag de perfecte maaltijd bereiden, met genoeg eiwitrijke ingrediënten, waar voldoende ijzer in zat. En als ik het een keertje te druk had of mij de tijd ontbrak om ver vooruit te plannen en mijn maaltijden te ‘preppen’ (want soms mis je nu éénmaal een trein en ben je later thuis) dan at ik gewoon niet.

Ik was zo streng voor mezelf dat ik het niet toestond om kaas tussen mijn boterham te leggen als ik even geen andere opties had, of als ik de hummus beu was gegeten. Ik stond mezelf niet toe om eens mee te genieten van een stukje chocolade bij de koffie omdat die meestal melk bevatten. Ik legde mezelf zo veel druk op!

Ik kreeg het besef dat het mij geen goed deed om te stressen over mijn voedingskeuzes en mezelf uit te hongeren uit puur principe als er eens niets voor handen was. En dat terwijl mijn maaltijd planning al redelijk waterdicht is! 

Ik eet veganistisch uit milieu- en diervriendelijk bewustzijn, maar ook vanuit zorg voor onszelf en onze gezondheid. Nu ben ik veel minder streng voor mezelf. Ik aanvaard dat ik naast mijn plantaardig dieet ruimte laat om in uitzonderlijke gevallen een zijstraatje te nemen, en dat dat oké is. En dat ik mezelf toesta daarvan te genieten, in plaats van mezelf de grond in te boren.

Begrijp me natuurlijk niet verkeerd, lieve lezer! Ik vind het nog altijd belangrijk om meer plantaardig te eten dan dierlijk! En ik zal altijd groenten, peulvruchten, fruit promoten boven vlees en eieren. Wat ik wil zeggen is dat voornamelijk plantaardig eten (zelfs met uitzonderingen) beter is dan om het helemaal niet te doen.

Wat ik probeer te doen is een taboe doorbreken door te zeggen dat het oké is om setbacks, valkuiltjes en imperfecte dagen te hebben. En dat we ons daar niet voor moeten excuseren, boos om hoeven te zijn of ons voor te hoeven schamen.

Bovendien: volgens de bron Wikipedia is veganisme ook geen perfecte praktijk. Als je de term ‘veganisme’ opzoekt in Wikipedia zul je zien dat er staat: ‘Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dierlijke producten’. Aldus des te meer bewijs dat het vooral een oefening kan en mag zijn om plantaardig te eten.

Laat je dus niet wijs maken dat veganisme extremistisch is of hoort te zijn. Dat je gefaald hebt als je op bezoek eens een keer vlees mee eet. Of dat je jezelf op de vingers moet tikken als je eens een vegetarische pizza besteld, maar toch met de gewone kaas erop.

Principes, waarden en normen geven ons karakter als mens. Ze geven ons dagelijks leven vorm. Laat het leven echter ook vooral ontspannen zijn en geef jezelf de liefde die je verdient door zorg te dragen voor jezelf, terwijl je ruimte houdt voor om perfect imperfect te zijn in je dagelijks doen en laten.

Veel zonlicht van mij naar jou,

Rebecca x

Pin It on Pinterest

Share This