Uitgelezen: ‘Pauze’ van Danielle Marchant

Foto’s: Christine Lamot

“Als we een pauze inlassen geven we onszelf de tijd om na te denken en de ruimte om adem te halen zodat we kunnen onderzoeken hoe we onze beslissingen nemen, en we ons afvragen of we nieuwe beslissing willen nemen.” – Danielle Marchant in het boek ‘Pauze

Foto: Christine Lamot

Ik las het boek ‘Pauze’, ironisch genoeg nadat ik enkele maanden had doorgebracht zonder echt stil te staan. Ik was in overdrive, ik ging aan 100 km per uur en dat merk ik nu aan mijn lichaam. De boodschap van het boek ‘Pauze’ is duidelijk: neem pauze voordat je lichaam het voor jou doet. Het boek zegt ook hoe je dat kan doen. Deze boodschap had op geen beter moment dan nu kunnen komen. Wanneer je met de neus op de feiten wordt geduwd en dan nog eens een boek leest dat een spiegel voor jezelf houdt, dan kan je er niet meer omheen. Ik was vergeten hoe ik tot rust kon komen, hoe ik even op de pauzeknop kon drukken, en dit boek gaat me helpen om dat weer te leren.

Foto: Christine Lamot

De auteur

Danielle Marchant was een succesvol coach van verschillende grote bedrijfsleiders. Ze ontdekte wat voor gigantische invloed ons lichaam op ons succes kan hebben en besloot dit door te trekken naar haar coachingstijl. Ze leert particulieren en bedrijfsleiders meegaan met de flow van de natuur, je lichaam en je geest in plaats van telkens tegen elke stap te vechten. Ze leert hen op tijd hun lichaam en verstand een pauze gunnen.

Foto: Christine Lamot

Wat is een gedwongen pauze dan?

Een gedwongen pauze is je lichaam dat schreeuwt ‘Doe nu even rustig aan!’ Dit kan zich op honderd verschillende manieren uiten, maar de bekendste zal wel de burn-out zijn. Het woord zegt het zelf, je bent letterlijk uitgebrand. Je vlammetje is uitgedoofd en je hebt even geen fut meer. Je hebt te veel van je lichaam en geest gevraagd (of iemand anders deed dit, en jij onderging het). Maar je hoeft geen burn-out te hebben om zo’n gedwongen pauze te ondervinden, iedereen maakt dit wel eens mee. Denk bijvoorbeeld aan die drukke werk- of examenperiode gevolgd door een leuke vakantie, waar jij vervolgens de hele week doodop in bed doorbrengt, misschien zelfs met een verkoudheid. Dat is alle adrenaline die je lichaam heeft verlaten en jij blijft als een oude vod achter. Een gedwongen pauze is je lichaam dat aangeeft dat je niet zo verder kan gaan. Hartaanvallen, maagontstekingen of maagzweren, depressies.. noem maar op. Het is geen geheim dat stress de oorzaak is van zoveel moderne ziektes, maar zonder de juiste tools is het natuurlijk onmogelijk om hier juist mee om te gaan.

Foto: Christine Lamot

Micropauzes en oefeningen

Doorheen het boek vraagt de auteur je om een logboek bij te houden en een hele reeks oefeningen te volbrengen. Je hoeft ze niet meteen te doen, dat heb ik ook nog niet allemaal gedaan. Je kan gewoon kiezen waar je zin in hebt en ze stap voor stap nemen. De schrijfster gaat samen met jou op zoek naar jouw doel in het leven, wat je leuk vindt in je huidige leven en wat niet. Waar je moe van wordt of net energie van krijgt. Het logboek is jouw houvast om die knoop in je hoofd helemaal uit te pluizen. Marchant leert je ook hoe je micropauzes doorheen je dag kan nemen. Want laten we eerlijk zijn, geen enkele drukke CEO gaat tijdens een stresserende vergadering even een yogamatje neerleggen en wat zonnegroeten doen. Met enkele kleine trucjes van 5 tot 10 minuten ben je al enorm geholpen. Je zorgt er vooral voor dat je de connectie tussen je lichaam en geest niet verliest in de drukte.

Foto: Christine Lamot

Aangevuld met mooie illustraties

Niet echt essentieel, maar wel zeker het vermelden waard: dit boek is zo mooi! Het moderne maar toch speelse en natuurlijke design neemt je echt mee op een reis doorheen het boek. Het heeft ook een kalmerend effect, dus het boek lezen is al een pauze op zich. Het is dat soort boek dat je gewoon op de tafel laat liggen en af en toe weer even vastneemt om te doorbladeren. Je kan snel een hoofdstukje of oefeningen eruit pikken en wegdwalen.

Foto: Christine Lamot

Het is dus wel duidelijk dat ik fan ben van dit boek, al had ik dat eigenlijk niet meteen verwacht. Ik dacht dat het heel erg zweverig zou zijn en ik het maar niets zou vinden. Toegegeven, er zitten wat zweverige stukjes in, maar niets om bang voor te zijn. De auteur gebruikt vooral mooie beeldtaal om bepaalde zaken uit te leggen die soms niet tastbaar genoeg zijn om met praktische of medische termen uit te leggen. Maar als je er even bij stilstaat, zal je die vast wel bij jezelf herkennen. Het is ook gewoon praktisch genoeg dat je echt aan de slag kan en er iets mee bent in je dagelijkse leven. Bovendien zijn veel van de dingen die besproken worden sterk gefundeerd in de wetenschap en daar ben ik zéker fan van!

Christine schrijft op haar blog Conscious & Cute over hoe je voor jezelf kan zorgen zonder de planeet uit het oog te verliezen. Tips over beauty, boeken, huishouden en nog veel meer. Ontdek hoe je voluit van het leven kan genieten met respect voor het milieu en jezelf. Je kan Christine ook vinden op Instagram via @consciousandcute.

Pin It on Pinterest

Share This