Het feit dat je dit artikel aan het lezen bent wil vast zeggen dat dit onderwerp je aanspreekt. Heel
waarschijnlijk ben jij een ‘people pleaser’ en wil je te weten komen hoe je voor jezelf kan kiezen en nee kan zeggen tegen anderen wanneer jij je ergens niet goed bij voelt. Ik wil je heel graag wat wijze raad meegeven die ik de laatste maanden heb toegepast en zo na 34 jaar gelukkiger ben geworden.

Foto: Tina Verleysen
Foto: Tina Verleysen

Even een terugblik naar mijn leven

Voor zover ik me kan herinneren zette ik mezelf altijd op de tweede of zelfs derde plaats. Zelfs als
kind! Op school was ik de underdog en diegene die vaak gepest werd. Ik kwam nooit voor mezelf op.
In het middelbaar was ik een beetje een vreemde eend en helemaal niet populair. Thuis was het alles behalve gemakkelijk door gescheiden ouders en pluspapa’s die niet de fijnste waren.
Op mijn 16de leerde ik mijn eerste vriendje kennen, met wie ik later trouwde en een kind kreeg.
Die relatie leek in mijn ogen normaal, maar dat was ze niet. Ik knikte altijd en als ik eens nee
zei, dan had dat nare gevolgen. Ik zag verbaal en fysiek geweld in die relatie dus als normaal, want ik
verdiende het.

Op mijn 26ste leerde ik mijn huidige man kennen, op de meest rare manier, maar hé, raar is gewoon geweldig. De wereld ging open, ik had plots ruimte voor mijn eigen mening. Hij leerde mij harder te zijn en toonde me wat echte liefde is. Tot op de dag van vandaag zijn wij een echt ‘power koppel’, al zeg ik het zelf. Toch duurde het nog tot mijn 34ste voordat ik echt helemaal voor mezelf ben gaan kiezen.

In 2020 maakte ik de klik

2020 was voor mij een jaar van openbaring, zelfkennis en spiritueel ontwaken. Ik leerde dat jaar zoveel over mezelf, maar ook over de mensen rondom mij. Ik leerde dus mijn echte vrienden en familie kennen. Ik leerde ook mijn ambitie kennen en wauw, er schuilt zoveel in mij. Eind 2020 besloot ik een avontuur aan te gaan met mijn beste vriendin.

Keuzes maken en kiezen voor zelfzorg

Allemaal heel leuk en spannend, maar enkele weken geleden kreeg ik twijfels. Wil ik nog compromissen maken? Rekening houden met mijn business partner, wil ik dat wel? Wil ik mijn creativiteit laten remmen? Het leek een eeuwige strijd want ik had angst om mijn bestie te verliezen. De laatste twee weken in dat avontuur waren heel zwaar.
Ik kreeg de ene migraineaanval na de andere. Mijn lichaam gaf dus duidelijk het teken dat ik moest kiezen voor mezelf. So I did! Het was even niet fijn, maar toen het gezegd was, voelde ik me zoveel beter. En ik heb mijn beste vriendin van vroeger terug.

Foto: Tina Verleysen

Je staat er niet alleen voor

Door dit te delen wil ik aantonen dat je niet de enige bent die altijd ja knikt of denkt dat bepaalde dingen normaal zijn of waren. Ik wil er ook mee aantonen dat kiezen voor jezelf een proces is, want we hebben nooit anders geweten dan voor anderen te kiezen. Maar vooral ook dat je gelukkiger bent als je nee zegt tegen een ander en ja tegen jezelf. Zoals ik net zei, het is een leerproces, en daar wil ik nu even mijn tips over delen. Wil je kiezen voor jezelf? Stop dan met de volgende dingen:

 1. Stop met het anderen naar hun zin te maken
  Kies voor jezelf. Zet jezelf op de eerste plaats. Stop met anderen tevreden houden, het maakt je ongelukkig. Dat heeft niets met egoïsme te maken, integendeel. Als je zelf gelukkig bent, profiteren anderen daar mee van. Iedereen heeft liever een vrolijke versie van jou dan een nukkige. Sommigen vinden het nobel om zichzelf weg te cijferen, maar ze worden er niet voor beloond. Leer van jezelf te houden in plaats van je op te offeren. Dit is ook zelfzorg.
 2. Relativeer niet, maar los je problemen op
  Relativeren is mooi, het houdt het leven luchtig. Maar sommige mensen zijn er zo gedreven in dat ze berusten in ellende in plaats van deze op te lossen. “Ja, mijn vriend slaat mij weleens, maar ik deed iets verkeerd.” Of “Ik vind het niet leuk dat hij vreemdgaat, maar ik heb tenminste iemand.” Op deze manier doe je jezelf onrecht aan. Kies voor jezelf. Je bent het waard om naar je waardensysteem behandeld te worden. Ophouden dus met dat overrationaliseren. Ga in plaats daarvan de confrontatie met je problemen aan.
 3. Stop met jezelf te verantwoorden
  Zeg vaarwel tegen verantwoording. Je bent aan niemand uitleg verschuldigd, welke keuze je ook
  maakt. Je mag best dingen toelichten, jezelf verdedigen of zaken verduidelijken. Je hoeft je echter
  niet te verantwoorden alsof je iets verkeerd hebt gedaan. Als mensen bepaalde keuzes lastig vinden,
  dan is dat hun probleem.
 4. Laat niet uitschijnen dat alles in orde is.
  Leer hulp te vragen. Durf te zeggen wat je parten speelt. Ook al valt het aan de buitenkant niet altijd te
  zien. Hulp vragen is geen zwakte, het is een kracht, het vraagt moed om zulke stappen te zetten.
  Praat met vrienden, schakel collega’s in, contacteer een coach of psycholoog, … We zitten allemaal
  wel eens vast. Een SOS aan de omgeving kan de snelste manier zijn om dit aan te pakken.

Wat kan je wel doen?

Ga zeker eens aan de slag met de volgende dingen:

 1. Blok ‘me-time’ in je agenda.
  Pak minimaal twee momenten per week die je ‘blokt’ om te besteden aan iets wat jou gelukkig
  maakt en ontspant. Blok die tijd in je agenda en houd het geblokt! Meditatie is echt heel fijn om in
  contact te komen met je ziel en innerlijke stem.
 2. Zeg vaker nee tegen anderen.
  Dat betekent automatisch vaker ja zeggen tegen jezelf. Doen hè!
 3. Ontdek wat je energie kost
  Wat zorgt ervoor dat je snel moe bent of dat je batterij leegloopt? Weet je hoe, door wie of waardoor dat komt? Top! Verminder die dingen en ban ze uit je leven als het moet.
 4. Ontdek wat jou energie geeft
  Wat geeft jou juist energie of een ontspannen gevoel? Lezen, schilderen, de natuur in trekken, slapen?
  Super! Geen tijd? Maak tijd door de dingen die jou energie kosten minder te doen!
 5. Besef dat je altijd een keuze hebt
  Je bent niet verplicht op elke uitnodiging in te gaan of iedereen maar te hulp te schieten. Bedenk per
  keer of het iets is waar jij je tijd en energie aan wil besteden. Zo niet, doe het dan niet. Anderen gaan ook
  door met wat dan ook als jij er niet bent.
 6. Geef je grenzen aan
  Je grenzen aangeven zorgt ervoor dat het voor andere mensen duidelijk is waarom je iets wel of juist
  niet wil doen.

Ziezo, ik hoop dat jij hiermee aan de slag gaat en kiest voor jezelf want onthoud: als jij gelukkig bent,
straal je dat uit en genieten anderen mee van die energie!

Veel liefs,
Tina

Tina is gepassioneerd door spiritualiteit en blogt hier dan ook graag over. Daarnaast deelt ze hier dagelijks over op Instagram en maakt ze de mooiste spirituele juwelen met haar beste vriendin. Als je graag meer over Tina te weten wil komen, kan je haar volgen via @de.spirituele.druppel op Instagram.

Pin It on Pinterest

Share This